BHRT ispunio “prijetnju”: Gledaoce FTV-a danas, umjesto Jutarnjeg programa, dočekala testna slika

Jutros su gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli na testnu sliku. Očigledno je da je rukovodstvo BHRT-a ispunilo svoje prijetnje najavljujući prekid produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH, što je izazvalo prekid programa na Federalnoj televiziji.

Ova situacija je rezultat neizmirenih dugovanja RTV Federacije BiH prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine. Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Federalne radio-televizije su se oglasili povodom ove situacije, pozivajući na razum i suradnju rukovodstva BHRT-a. Naglasili su da prekid realizacije političkih emisija na FTV-u ograničava pravo građana na informisanje i dovodi do velike materijalne štete za RTV Federaciju BiH.

Napominjući da su redovno plaćali svoje obveze BHRT-u do prekida naplate RTV takse krajem 2023. godine, iz FTV-a su istakli da su sada suočeni s nedostatkom osnovnih prihoda. Pozvali su BHRT da potpiše Ugovor sa Elektroprivredom BiH kako bi se osigurala zakonska raspodjela RTV takse, što bi omogućilo nesmetano emitiranje programa i očuvanje javnih emitera.

Ova kriza izazvala je zabrinutost, kao i pozive na djelovanje relevantnih institucija kako bi se spriječilo daljnje gašenje programa Federalne televizije.

(TIP/Izvor: Klix.ba)