Foto: U Tuzli održana Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću “Bosna prije svega”

Fond “Bošnjaci” u saradnji sa Muzejom “Alija Izetbegović”, Fondacijom “Alija Izetbegović”, Udruženjem “Mladi muslimani” i JU Bosanski kulturni centar TK,  danas je u Tuzli organizovao Studentsku konferenciju o Aliji Izetbegoviću, pod nazivom ”Bosna prije svega”.

Studentska konferencija je u Plavoj sali BKC-a u Tuzli, premaloj da primi sve zainteresirane posjetitelje, okupila veliki broj mladih kojima je sedam studenata predstavilo svoje radove koje su pripremili pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića.

-Osnovni cilj konferencije koju organizujemo pet ili šesti put je potaknuti mlade da izučavaju lik i djelo predsjednika Alije Izetbegovića, kako bi oni iz toga mogli izvući određene pouke, iskustva i saznanja, a šira  javnost mogla saznati način promišljanja mladih o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine. Alija Izetbegović nije bio samo političar, nego filozof, naučnik koji je svijet vidio u širem kontekstu, neko ko je priznat daleko van granica naše zemlje. Međutim, danas se mnogi koji nisu pročitali ni jednu njegovu knjigu često usuđuju negativno govoriti o njemu, zato su ovakvi događaji od izuzetne važnosti – istakao je Šahin Kerla, direktor Fonda „Bošnjaci“.

Uvodna obraćanja na skupu su imali  dr. sci. Amir Karić, red. prof., dekan Pravnog fakulteta u Tuzli i Lejla Akšamija, u ime porodice Izetbegović, a na dva panela  svoje radove su predstavili: Amina Kahriman – Razmišljanja o Evropi, Elvedin Omerović – Alija Izetbegović problem/kritika obrazovanja u islamskom svijetu, Kerima Spahić – Izetbegovićevo poimanje ”trećeg puta” (blokovska podjela), Nedžma Latić, Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića, Amina Karić – Sloboda prema djelu ”Moj bijeg u slobodu”, Lamija Veladžić – Drugi o Aliji Izetbegoviću i Naida Redžić – Alija Izetbegović o drugom i drugačijem. Moderator konferenecije je bio Anes Džunuzović.

-Radi se većinom o studentima Fonda „Bošnjaci“, koji je bavi stipendiranjem posebno nadarenih studenata, koji su svoja izlaganja pripremili sa prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem, koji dobro poznaje lik i djelo Alije Izetbegovića, što je bila i tema njegovog doktorskog rada. Studenti su iščitali sva Izetbegovićeva djela i prezentirali svoja promišljanja o njegovom radu u svim oblastima u kojima je djelovao – istakao je Šahin Kerla.

Sa konferencije je poručeno da se iz ugla mladih razgovorom o Aliji Izetbegoviću, između ostalog šalje poruka da njegove knjige ne bi smjele kupiti prašinu na policama naših javnih i kućnih biblioteka, da bi morale biti dio literature u našim vaspitno obrazovnim ustanovama, te da njegove poruke novim generacijama trebaju biti i vodilja tokom života, rada i djelovanja.

Tokom konferencije u foajeu BKC-a postavljena je izložba “Sjećanja” o mladosti i privatnom životu Alije Izetbegovića, koju je priredio Muzej „Alija Izetbegović“, a kojom je javnosti kroz originalne dokumente, pisma i porodične fotografije predstavljen  i privatni život Alije Izetbegovića kao porodičnog čovjeka, supruga, oca, brata i djeda.

(TIP)