Australka porodici bivšeg muža skuhala otrovne gljive, troje mrtvih: Sudi joj se

Australka koja je po svemu sudeći ubila troje ljudi skuhavši im otrovne gljive izjasnila se pred sudom da nije kriva, prenosi BBC.

Erin Patterson (49) suočena je s optužbama za tri ubistva i dva pokušaja ubistva zbog fatalnog obroka Wellington govedine koje je s otrovnim gljivama poslužila porodicu bivšeg muža, u julu prošle godine.

Policija također tvrdi da je pokušala ubiti svog bivšeg supruga još najmanje tri puta.

Ona je više puta rekla da nije namjerno otrovala svoje goste, a to je ponovila i na današnjem suđenju.

Patterson je priredila ručak u svom domu u Leongathi, jugoistočno od Melbournea, 29. jula prošle godine. Na ručku su bili njezini bivši svekar i svekrva Gail i Don Patterson, zajedno s Gailinom sestrom Heather Wilkinson i Heatherinim suprugom Ianom. Policija je rekla da je njen bivši suprug Simon Patterson također bio pozvan, ali nije mogao doći.

Nekoliko sati nakon što su pojeli obrok, četvero gostiju se teško razboljelo te se isprva posumnjalo na teško trovanje hranom. No u roku od nekoliko dana bračni par Patterson, oboje u dobi od 70 godina, te Heather Wilkinson, u dobi od 66 godina, umrli su. Ian Wilkinson (68) je jedini preživio, i to nakon što je proveo gotovo tri mjeseca u bolnici.

Policija kaže kako vjeruje da su svi jeli zelene pupavke, iznimno otrovne i smrtonosne gljive.

Patterson je policija odmah osumnjičila za višestruko ubistvo i pokušaje ubistva, a detektivi su nakon toga otkrili još tri pokušaja ubistva njezinog bivšeg supruga između 2021. i 2022. te je Patterson tako optužena za čak osam kaznenih djela.

Njezin slučaj sada će biti proslijeđen po ubrzanom postupku Vrhovnom sudu u Melbourneu, a prvo ročište zakazano je za 23. maja.

(TIP/Izvor: index.hr/Foto: Screenshot X/Shutterstock)