Zemlje OIC-a podržale Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na 15. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) koji je održan u Banjulu, glavnom gradu Gambije, usvojena je deklaracija u kojoj je, između ostalog, data podrška usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Za nju je glasalo 57 zemalja članica.

O rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebala bi glasati sredinom maja.

“Podržati nacrt rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina”, navedeno je u jednom od zaključaka deklaracije.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Njemačka i Ruanda.

Samit OIC-a počeo je u subotu u Banjulu. Samit ima za cilj jačanje jedinstva “u zajedničkom rješavanju gorućih izazova s kojima se muslimanska zajednica suočava i širenje saradnje i solidarnosti među zemljama članicama u ostvarivanju zajedničkih ciljeva koji su sadržani u povelji”.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)