Obavještajne agencije upozorile vlade: Rusija planira sabotaže širom Evrope

Evropske obavještajne agencije upozorile su svoje vlade da Rusija planira sabotažu širom kontinenta.

Predstavnici evropskih obavještajnih agencija vjeruju da je Rusija počela aktivno planirati prikrivene bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture na evropskom teritoriju, direktno i preko posrednika.

Financial Times je vidio obavještajne procjene iz triju evropskih zemalja koje pokazuju dokaze o agresivnijim i koordiniranim naporima za provođenje sabotaže.

Dužnosnici obavještajnih službi sve više govore o ovoj prijetnji u nastojanju da povećaju oprez.

“Procjenjujemo da je rizik od sabotaže pod kontrolom države znatno povećan”, rekao je prošli mjesec Thomas Haldenwang, šef njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV).

Haldenwang je naglasio da se Rusija sada osjeća ugodno vodeći operacije na evropskom tlu “[s] velikim potencijalom štete”.

Jedan visoki evropski dužnosnik rekao je da se kroz sigurnosne službe NATO-a prenose informacije o “jasnom i uvjerljivom ruskom zlodjelu” koje je koordinirano i velikih razmjera.

Dodao je da je vrijeme da se “podigne svijest i usredotoči” na prijetnju ruske agresije na evropskom tlu.

Jedan obavještajni dužnosnik izjavio je da se sabotažni napori Moskve ne bi trebali promatrati odvojeno od drugih operacija. Dodao je da povećana aktivnost odražava želju Rusije da izvrši maksimalan pritisak “preko komada”.

Rekao je da se ruski vladar Vladimir Putin sada osjeća “ohrabrenim” i da će pokušati pomaknuti linije podjele u Evropi što dalje može na nekoliko frontova: kroz dezinformacije, sabotažu ili hakiranje.

U petak je Norveška policijska sigurnosna služba (PST) otkrila da ruski obavještajni agenti rade u zapadnoj Norveškoj, što bi moglo značiti da Rusija možda priprema operacije sabotaže na kritičnoj infrastrukturi.

Osim toga, dva Nijemca ruskog porijekla nedavno su uhapšena u Njemačkoj, osumnjičena da traže potencijalne mete za sabotažu protiv njemačke podrške Ukrajini.

(TIP/Izvor: Klix.ba/Foto: Ilustracija)