Udruženja žrtava: Hitno rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputilo je pismo brojnim međunarodnim organizacijama uključujući NATO, EUFOR, PIC i OHR u kojem su se osvrnuli na djelovanje Srbije povodom rezolucije o Srebrenici i izjave predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.

“S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama rezoluciji o genocidu u Srebrenici te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici ‘otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana’. Pitamo se šta znači otvaranje ‘Pandorine kutije’? Otvaranje plana ‘Srpskog sveta’ s oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih?”, naveli su.

Dodali su da je “svaka prijetnja miru ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o ‘otvaranju’ nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir”.

“Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila: ‘za jednog Srbina ubićemo sto muslimana’ i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti”, poručili su.

Pozvali su sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije.

Dodao je da će se Srbija suprotstaviti svim silama te da je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Savjet Evrope i rezolucije o Srebrenici.

“Očekujem da ovo bude usvojeno u nedjelji između 11. i 16. maja”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio u ponedjeljak da će usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti pandorinu kutiju bez presedana”.

“Neće biti kraja prijedlozima rezolucija o izvršenim genocidima, jer imamo presude poslije Drugog svjetskog rata za počinjena najteža krivična djela genocida nad srpskim narodom u Jasenovcu i u drugim srpskim stratištima. Pa ćemo da pokrećemo ta pitanja. Pa će i Rusi da pokreću i mnogi drugi”, rekao je Vučić.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto Federalna.ba/Arhiva)