Završen 2. Sarajevo Tourism Summit – Razmjena ideja, iskustava i inovacija u turizmu

Drugi Sarajevo Tourism Summit završen je nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog umrežavanja. Taj prestižni međunarodni turistički događaj okupio je više od 50 vrhunskih predavača i više od 250 gostiju iz Bosne i Hercegovine, regiona i ostatka Evrope – saopćili su organizatori.

Summit je otvorio premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, uz prisustvo brojnih gostiju, ambasadora, inozemnih predstavnika i zvanica kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz ostatka Evrope.

Prvog dana Summita paneli su se bavili temama kao što su “Investicije u turizmu”, “AI/Umjetna inteligencija u turizmu”, “Održivi turizam” i “Brand & Trend”.

Drugi dan je započeo uvodnim predavanjem Roba Davidsona, jednog od najboljih stručnjaka kongresne industrije iz Londona, o temi ‘MICE potencijali Bosne i Hercegovine’. Uslijedili su paneli o ‘Budućnosti kongresne industrije’, ‘Uticaju medija i društvenih mreža na turističke trendove’, ‘Inovacijama u turističkom transportu’ i ‘Iskustvima u turizmu kroz promociju lokalne kulture’.

Posebna pažnja je posvećena edukaciji i razvoju mladih talenata u turističkoj industriji, s ciljem da se i takvom edukativnom konferencijom osigura dodatna naobrazba mladih kadrova. Ta inicijativa pruža mladima priliku da se povežu sa iskusnim profesionalcima, steknu dragocjena iskustva i prodube znanje o turističkoj industriji, te da aktivno sudjeluju u panel diskusijama i drugim događajima tokom Summita.

– Izvrsne prezentacije predavača i vinski master class dodali su dodatnu vrijednost ovogodišnjem Summitu, pružajući sudionicima dublji uvid u aktualne teme i trendove u turizmu – navodi se. 

Idejni tvorac Summita i direktor Kompanije Business Concierge Centera Enis Hadžimujić ističe da je taj događaj bio prilika za razmjenu ideja, iskustava i najnovijih trendova u turizmu. Organizatori su ovog puta Summit podigli na internacionalni nivo te stvorili platformu koja će podržati razvoj turističke industrije ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji.

Pripreme za treće izdanje Sarajevo Tourism Summita već su započele tokom networking susreta, a najavljen je za 23. i 24. april 2025. godine.

Drugi Sarajevo Tourism Summit održan je 24. i 25. aprila.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Business Concierge Center Sarajevo)