Zašto EPBiH šuti? Projekt od 1,5 milijardi zvanično je “mrtav”

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine do objave ovog teksta nije se oglasila povodom informacija u medijima da je raskinula ugovor s Kinezima koji se tiče izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

– Obratite se press službi. Nemam komentar, to je sve što mogu reći u ovom trenutku – kazao je jutros kratko za Faktor Sanel Buljubašić, generalni direktor EPBiH, dok je bio na putu za Neum gdje će učestvovati na Energetskom samitu.

Projekat vrijedan skoro 1,5 milijardi KM je već duže vremena “mrtav”, samo to još nije ozvaničeno.

U upitu poslanom EPBiH tražili smo informacije, ukoliko je navod o raskidu ugovora tačan, koliko će ovaj “razvod braka” koštati javnu kompaniju.

Također, zanimalo nas je na koji način EPBiH namjerava vratiti 214 miliona KM na ime avansa datog Kinezima. Da li je rješenje u međunarodnoj arbitraži, gdje obično veliki “pojedu” male, znamo u kojoj ulozi je tu bh. strana. Ili postoji neki plan B?

Što se tiče onih skoro 20 miliona KM potrošenih za pripremne radove u Tuzli, to je po svemu sudeći nepovratno izgubljeno.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, pravni stručnjaci su savjetovali Upravi EPBiH da zbog zaštite svojih interesa ne ide u javnost s informacijama koje se tiču sudbine Bloka 7.

(TIP/Izvor: Faktor.ba)

3 komentara

  • Samo Bosna says:

    sve njihove gluposti mi ćemo platiti, a novi blok TE neka Sarajlije naprave na Ilidži, što da samo nas truje, u njih su pare ionako

  • Željko says:

    EP BiH, EP HZHB, BH Telecom, Eronet, aerodromi, nalazišta rijetkih metala, VODE, itd. uskoro će biti privatizirane! Nije mi žao “uhljeba” iz prvih pet nabrojanih ali žao mi je običnih, malih ljudi jer ćemo ostati skoro bez svega a ako se započne sa eksploatacijom litija kod Lopara, 10 kilometara zračne crte od sjedišta TH na Ircu, onda “kud koji mili moji”!

  • Željko says:

    Ispravka, od sjedišta TK a ne TH !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.