Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo rezultatom parlamentarnih izbora te poručio da će formirati parlamentarnu većinu i da želi “spriječiti gubitnike da glume pobjednike”. 

Ostvaren je sjajan uspjeh, osvojen je 61 mandat uz visoku izlaznost birača 62,5 posto, HDZ je pobijedio u 9 od 11 izbornih jedinica, istaknuo je Plenković te dodao kako će na konstituirajućoj sjednici Sabora, kad god ona bude, ponovno predložit Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Također je najavio da će raditi u dogovoru s političkim strankama koje su spremne na suradnju s HDZ-om na formiranju parlamentarne većine koja će imati najmanje 76 zastupnika, kako bi po treći puta dobili mandat za sastav Vlade.  

Naveo je da su održali preliminarne sastanke s predstavnicima Domovinskog pokreta kao uvod u strukturirane razgovore i izrazio uvjerenje da će postići dogovor o suradnji u okviru iduće parlamentarne većine, a dodao je i da su prošli tjedan obavili razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina te nizom drugih zastupnika koji nisu SDP, Most, ni Možemo. 

Potvrdio je, odgovarajući na novinarski upit, da je formiran pregovarački tim u kojem su uz njega, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik Ivan Anušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić i Marko Milić kao predstojnik ureda predsjednika HDZ-a.

Vezano uz prava manjina s obzirom na Domovinski pokret koji ne želi suradnju sa SDSS-om, rekao je kako manjinska prava ostaju potpuno jednaka kao i do sada te naglasio da su manjinski zastupnici bili lojalni i glasovali za sve identitetske zakone u Saboru. Nastojat ćemo pronaći rješenja koja će omogućiti funkcionalnost parlamentarne većine i da svi budu zadovoljni, dodao je Plenković. 

Osvrnuvši se na SDP rekao je kako su njegov predsjednik Peđa Grbin i stric (Zoran Milanović)  teško poraženi gubitnici koji su ostvarili 42 mandata nakon četiri godine u oporbi, a podsjetio je i da je SDP prije četiri godine, na čelu s bivšim predsjednikom Davorom Bernardićem, ostvario 41 mandat.

“Nakon mjesec dana kršenja Ustava trebali su pobjeći negdje u neku rupu da ih nitko više pronađe, ne vidi, ne čuje, da daju ostavke i da mole Boga da ih nitko ne pita za komentar u medijima, jer im tako brutalno izgubiti nakon osam godina ništa im drugo ne preostaje”, ustvrdio je.

“Jamčim im, kao netko tko je osvojio dva mandata, da do 76 (ruku) neće doći oni, nego mi”, poručio je Plenković u ponedjeljak navečer nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog odbora  HDZ-a.

(TIP/Izvor: Fena)