Izrael izvršio napad na Iran

Iranski državni mediji izvijestili su o eksplozijama u centralnoj provinciji Isfahan u petak, dok su američki mediji citirali zvaničnike koji su rekli da je Izrael izveo uzvratne udare protiv svog najvećeg rivala.

Sistemi protivvazdušne odbrane nad nekoliko iranskih gradova su aktivirani, javili su državni mediji, nakon što je zvanični emiter te zemlje saopštio da su se u blizini grada Isfahana čule eksplozije.

Izrael je ranije upozorio da će uzvratiti udarac nakon što je Iran ispalio stotine projektila i dronova na Izrael tokom vikenda. Većina njih je presretnuta.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se u blizini Qahjavarestana, u blizini aerodroma Isfahan i zračne baze Šekari, čule “tri eksplozije”, dok je portparol iranske svemirske agencije Hossein Dalirian rekao da je “nekoliko” dronova “uspješno oboreno”.

Dalirian je na platformi X društvenih medija rekao da “nije bilo izvještaja o raketnom napadu”.

“Izvještaji pokazuju da nije bilo veće štete ili velikih eksplozija uzrokovanih udarom bilo kakve prijetnje iz zraka”, objavila je zvanična novinska agencija IRNA.

Nuklearna postrojenja u Isfahanu su navodno “potpuno sigurna”, objavila je iranska novinska agencija Tasnim.

ABC i CBS News objavili su da je napade izveo Izrael, citirajući američke zvaničnike. Nije bilo komentara iz Bijele kuće ili Pentagona.

CNN je citirao zvaničnika koji je rekao da meta izraelskog napada nije bila nuklearna.

Izraelska vojska je za AFP saopćila: “Trenutno nemamo komentar.”

(TIP/Izvor: Fena)