Uprkos restrikcijama bajram-namaz u Al-Aksi klanjalo više od 60.000 vjernika

Uprkos izraelskim restrikcijama, više od 60.000 Palestinaca klanjalo je jutros bajram-namaz u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem), ali ovaj Ramazanski bajram Palestinci nisu dočekali u veselju s obzirom da već duže od pola godine traju krvavi izraelski napadi na Pojas Gaze.

Veliki kontingenti izraelskih policajaca bili su raspoređeni na ulazima u kompleks Al-Akse, okolini i sokacima starog gradskog jezgra.

Ured za islamske zadužbine u Jerusalimu saopćio je da je bajram-namaz u Al-Aksi klanjalo više od 60.000 vjernika.

Reporter Anadolu javlja da su vjernici počeli da stižu u sveti kompleks Al-Akse od ranih jutarnjih sati i da je se kiša utopila u ambijent tuge zbog stradanja desetina hiljada Palestinaca u Gazi proteklih mjeseci.

Očevici su za Anadolu kazali da je izraelska policija napala neke ljude dok su ulazili i izlazili iz džamije u oblastima Bab al-Asbat i Bab al-Silsila u Starom gradu.

Izraelska policija zabranila je mnogim od njih da uđu u Al-Aksu, pa su klanjali na vanjskim kapijama džamije.

Izrael je ograničio pristup palestinskim muslimanima džamiji Al-Aksa usred rastućih tenzija širom okupirane Zapadne obale zbog stalne ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze.

Nakon Meke i Medine, Al-Aksa džamija je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)