Várhelyi: U interesu je Evropske unije da uskoro dođe do proširenja

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi rekao je da je u interesu Evropske unije da uskoro dođe do proširenja. On se u ponedjeljak obratio na forumu “EU Meets the Balkans” u Sofiji, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Várhelyi je rekao da se geopolitički kontekst promijenio u posljednjih nekoliko godina. Pored ruskog rata u Ukrajini, u blizini je još jedan sukob, kao i Covid kriza. Zemlje koje se nalaze blizu granica EU više su pogođene ovim krizama.

Várhelyi je istaknuo da se politika proširenja odnosi na jasne geopolitičke investicije. Susjedi EU su njeni dugoročni partneri za mir i prosperitet – tako vide svoje članstvo, ali tako EU treba da vidi i ulogu proširenja.

Neophodne reforme treba da se provedu zajedno kako bi se ubrzao proces pristupanja svake zemlje, rekao je komesar za proširenje. Također je naglasio da je važno da svaka zemlja poštuje svoje obaveze.

Sadašnja Evropska komisija je svoj mandat započela sa tri zemlje kandidata, a sada ih je devet. Tri zemlje dobile su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Sada postoji jasna agenda za ubrzanje stvarne integracije. To znači premošćavanje ekonomskog jaza, rekao je komesar. Sljedeća Evropska komisija trebala bi dočekati nove članice EU, dodao je on.

Crna Gora je već stigla u završnu fazu, što znači zatvaranje pregovaračkih poglavlja; nova vlada zemlje ispunjava svoje obaveze, rekao je Várhelyi. Očekuje se da će se prva grupa pregovaračkih poglavlja otvoriti za Albaniju. Što se Srbije tiče, treba nastaviti pristupne pregovore, prokomentarisao je on.

Forum EU u susretu sa Balkanom organizuju Evropski liberalni forum, stranka ALDE i Atlantski klub Bugarske, uz podršku bugarskog Ministarstva inostranih poslova.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: BTA)