Ignorantski odnos države prema psima tragačima i volonterima koji ih obučavaju

U posljednje vrijeme svjedočili smo nekolicini zemljotresa u našoj zemlji i regiji, te proživjeli strah i osjetili se bespomoćno u trenucima kada se zemlja trese. Strah u momentu kada se osoba usljed zemljotresa nađe ispod ruševina je i mnogo veći, a nada da će nas neko pronaći u svom tom ludilu svakog momenta sve je manja. Ipak, postoje i oni koji ovu nadu osnažuju, a to su K9 timovi – vrijedni treneri i njihovi obučeni psi tragači.

Ekipa Jutra za sve bila je sa Šmekijem, psom tragačom, koji uskoro odlazi u zasluženu penziju, a usposlen je u Gorskoj službi spašavanja Sarajevo. Tu je bila i Đurđa koja se obučava, kako bi ga mogla zamijeniti.

Iza njega je nekoliko spašenih života, desetine terena, hiljade kilometara pređenih zajedno sa pripadnicima GSS-a.

Međutim, kada je riječ o ulaganju u ove timove – pse tragače i njihovu obuku, situacija u Bosni i Hercegovini može se s pravom nazvati katastrofalnom.

A ne bi smjelo tako biti, jer dosta je bitnih stvari vezanih za njih:

  • Psi tragači već su se pokazali kao ključna karika u potragama za preživjelima u ruševinama- sjetimo se naših heroja Šmekija, Ele, Atosa prošle godine u Turskoj. 
  • Njihovo izuzetno razvijeno čulo mirisa omogućava im da lociraju ljude čak i u najtežim uslovima.
  • Često mogu zamijeniti tim od preko 20 ljudi u potrazi za jednom osobom.
  • Njihova uloga ogleda se i u ubrzavanju procesa, čime se povećava šansa za preživljavanje…

Svaki život je dragocjen, a svaki korak koji možemo poduzeti da osiguramo sigurnost naših sugrađana zaslužuje našu pažnju i podršku, kažu iz GSS Sarajevo.

“Stoga bi i nadležne institucije naše države trebale  prepoznati važnost ulaganja u ove resurse, a sve to kako bi se u konačnici spriječile tragedije i spasio što veći broj života u slučaju prirodnih katastrofa.”

Uprkos dosadašnjem ignorantskom ponašanju države prema ovoj problematici, volonteri GSS – Stanica Sarajevo, iako prepušteni sami sebi, rade neumorno i sa velikom predanošću, obučavajući pse tragače kako bi mogli pronalaziti i unesrećene u ruševinama. Tim su proširili sa dva na četiri psa tragača, a njihova posvećenost i samoinicijativa donose nadu pri pomisli na eventualne katastrofe.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)