Dodik o pozivu europarlamentaraca da mu se uvedu sankcije: Promašili su zanimanje

Evropski parlament je rezolucijom pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta Republika Srpska, kao i drugim destabilizirajućim akterima u BiH.

Reagujući na poziv Evropskog parlamenta da mu se uvedu sankcije, Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, rekao je da je poziv na njegovo sankcionisanje uslijedio jer “uporno u BiH insistira na onome na čemu je i EU sazdana – razgovorima i dogovorima kako bi se postigao konsenzus i dogovorila rješenja”.

“Ako je vrhunac političkog umijeća tih europarlamentaraca predlaganje sankcionisanja stava i slobodne misli, onda su definitivno promašili zanimanje.

Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu istoriju, nasljeđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima. Neodoljivo podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo i samouvjereno pričaju o svemiru na osnovu teksta pročitanog u Mikijevom zabavniku“, napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Između ostalog je upitao šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo i Povelja UN-a te ponovio ranije izjave da je “današnja Bosna i Hercegovina plod ugovora Republike Srpske i Federacije BiH”.

‘Ne tražim što Republici Srpskoj Dejtonskim sporazumom ne pripada’

“Zar nije evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može zatražiti raskid”, napisao je, dodajući: “Nikada za Republiku Srpsku nisam tražio nešto što joj Dejtonskim sporazumom ne pripada, ali ne pristajem na manje od onoga što joj pripada.”

“Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako Republika Srpska bude manja. Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji bi takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu. Obilježje neiskusnih ili kratkovidih političara je da stvari posmatraju crno-bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima, naveo je Dodik.

Tvrdi da su Republika Srpska i njeni kadrovi najviše uradili na tome da se Bosna i Hercegovina približi otvaranju pregovora s Evropskom unijom.

“Bilo bi pošteno da su pojedinci iz Evropskog parlamenta to primijetili i još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nemaju nikakve veze sa BiH i EU i koji pritiskaju partnere /u vlasti na nivou BiH/ da ne pristaju na dogovore u vezi s evropskim zakonima. No dobro, u onome što nisu napisali, definisali su sebe, a u onome što su napisali, definisali su svoje frustracije. Kao i sa brojnim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni sa mnom im to neće proći”, kazao je Dodik.

Poziv na uvođenje sankcija

Evropski parlament je u rezoluciji o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta Republika Srpska, kao i drugim destabilizirajućim akterima u BiH.

U rezoluciji se osuđuju huškačka retorika, secesionistički zakoni i politika vodstva tog entiteta, uključujući i proslavu neustavnog Dana RS-a 9. januara ove godine.

Dodik je već pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali se Evropska unija još nije odlučila na taj korak.

Zastupnici su pozdravili i odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom čim bude postignut potreban nivo usklađenosti s kriterijima za članstvo.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Agencije/Foto: Fena/Arhiva)