U TK proglašena epidemija morbila

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona, na prijedlog kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ TK), donijelo je odluku o proglašenju epidemije morbila (krzamaka) na području TK, potvrđeno je iz ZJZ TK.

Prema podacima ZJZ TK, od 29. decembra prošle do 23. februara ove godine, registrirano je 170 slučajeva oboljelih od morbila na području sedam općina i gradova ovog kantona. Od ukupnog broja oboljelih, 81 osoba je hospitalizirana, pri čemu su kod 42 hospitalizirane osobe zabilježene komplikacije u vidu dijareje i upale pluća.

– Trenutno je hospitalizirano 13 djece oboljele od morbila. Među oboljelima dominiraju djeca uzrasta do 6 godina (58,23 posto) i od sedam do 14 godina (26,74 posto). Oboljenje se najčešće javlja kod nevakcinisane djece i djece sa nepoznatim vakcinalnim statusom (97 posto) – navode iz ZJZ TK.

Dodaju da na nepovoljnu epidemiološku situaciju u TK dodatnu utječe i potvrda 53 slučaja zaraze velikim kašljem, koji su zabilježeni na području 12 općina i gradova TK. Među zaraženima 90,1 posto su djeca do šest godina starosti, djece od sedam do 14 godina starosti je 5,7 posto, a od ukupnog broja oboljelih od velikog kašlja nevakcinisana i djeca nepoznatog vakcinalnog statusa čine 87,5 oboljelih.

Zbog svega navedenog i nedovoljne vakcinalne pokrivenosti vakcinama MRP i DTP-IPV-Hib, ZJZ TK poziva sve roditelje nevakcinisane djece da vakcinišu mališane, kao i da nadomjeste propuštene doze u svojim vakcinalnim centrima.

Podsjećamo, epidemija morbila sredinom januara proglašena je na području Tuzle i Živinica, a u međuvremenu se epidemiološka situacija na području kantona, koji je najmnogoljudniji u Federaciji Bosne i Hercegovine, dodatno pogoršala.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)