Pacijenti čekaju štimanje tendera? – “Site smo šuplje priče vlasti i UKC Tuzla”

Žene oboljele od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja iz Udruženja Zmajice Gradačac ogorčene su kako ponašanjem menadžmenta UKC-a Tuzla, tako i ponašanjem vlasti u BiH koji već izvjesno vrijeme prosipaju samo šuplju priču. Aparat za zračenje od februara nije u funkciji u UKC-u Tuzla, a za novi je Vlada TK-a već izdvojila osam miliona KM.

NI PETA SREĆA

No, komplikovane tenderske procedure usporavaju njegovu nabavku, zbog čega je više od stotinu pacijenata iz TK-a na listi čekanja za radioterapiju u kliničkim centrima u Zenici, Sarajevu i Mostaru. To su samo neki od problema, a ima ih još, o čemu govori i objava Zmajica na društvenim mrežama.

“Obustavljen rad Klinike za onkologiju i radioterapiju JZU UKC Tuzla 17. 2. 2023. od Tužilaštva TK-a, istekla licenca za rad, radilo se bez licence, oprema Službe za medicinsku fiziku nije ispravna i kalibrisana u skladu sa zakonom – niko nije odgovarao. Tender za nabavku opreme za radioterapiju pada pet puta, naštiman, pogodovanje firmi Inel Med Mostar, proizvođača Elekta, Canon – niko nije odgovarao. Pacijenti se ne zrače u Sarajevu od 1. 12. 2023, u Zenicu idu do 8. 2. 2024. Šta će biti dalje – niko nije odgovarao. Prevoz i smještaj za onkološke pacijente za odlazak u druge centre je u vlastitoj režiji, sve troškove snose pacijenti. Obećano od JZU UKC-a Tuzla, menadžmenta i Vlade TK-a i neispunjeno – niko nije odgovarao”, navode.

Dodaju da ni radioterapija na JZU UKC-u Tuzla ne radi, te da ni za to niko nije odgovarao. Ovo je izgleda priča koja nema kraja, a u međuvremenu stotine onkoloških pacijenata mjesecima čekaju rješenje, dok je vremena sve manje.

– Život onkološkog pacijenta je njima nebitan, bezvrijedan, na margini društva, osuđen na exitus letalis, gdje smo samo jedan broj, jer lakše je brojati, nego svoj posao raditi. Za smrt onkoloških pacijenata ste ODGOVORNI, poručuju im Zmajice.

Zbog pritiska javnosti, ministrica zdravstva TK-a Dušanka Bećirović sastala se sa v. d. zamjenikom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Suadom Bijedićem, pomoćnikom direktora za medicinske poslove JZU UKC-a Tuzla Igorom Hudićem, onkolozima – načelnicom Klinike za onkologiju i radioterapiju Šefikom Umihanić i šefom Odjeljenja za radioterapiju Hasanom Osmićem te predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a. Cilj je, kako kažu, prevazilaženje problema onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog kantona.

Sastanak je organizovan na inicijativu Bijedića, a bio je prilika da se sagledaju mogućnosti pružanja usluge radioterapije onkološkim pacijentima iz TK-a u drugim kliničkim centrima FBiH dok se ne nabavi linearni akcelerator za UKC Tuzla, a novac za finansiranje ovih usluga već je obezbijeđen sa federalnog nivoa.

GAŠENJE VATRE

– Bila je ovo prilika za razmjenu informacija o broju pacijenata koji bi u narednom periodu trebali biti zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica ili kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru sa fokusom na pacijente koji zahtijevaju hospitalizaciju. Također je rečeno da je od ove sedmice povećan broj pacijenata koji će biti zbrinuti u zeničkoj bolnici, rečeno je na ovom sastanku, ali opet niko nije ponudio konkretno rješenje i datum kada će se građani moći liječiti.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Džemila Busnov)

3 komentara

  • maribor says:

    Zna li Direktor za taj problem da li je upoznat??????😅😅😅😅

  • solartz says:

    Ma bitno je da se zapošljavanje odvija bez ikakvih problema. Pomoćnog osoblja(nemedicinske struke) sve više, a poslove obavljaju vanjski izvođači.

  • Alienist says:

    Sramno je na šta je spao tuzlanski UKC/ kantonalna bolnica. Od giganta na seosku bolnicu.

Komentari su zatvoreni.