Edis Ražanica novi direktor Udruženja banaka BiH

Upravni odbor Udruženja banaka BiH  donio je  jednoglasnu odluku o imenovanju Edisa Ražanice za novog direktora Udruženja, a odluka je potvrđena na Skupštini Udruženja banaka BiH koja je održana u decembru 2023.

Iz Udruđenja navode da Ražanica ima 18 godina iskustva na menadžerskim pozicijama u bankama, u ključnim segmentima bankarstva, kao što su upravljanje rizicima, poslovanje sa privredom i stanovništvom, rukovođenje poslovnom mrežom, unapijeđenje kvaliteta portfolija i poslovanja banke u cjelosti, te dugogodišnje iskustvo rada u Agenciji za bankarstvo FBiH kao supervizoru bankarskog sektora, na menadžerskim pozicijama supervizije nedepozitnih finansijskih insitucija i zajedničkih funkcija.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, trenutno je na Master studiju za bankarstvo i certificirani je interni revizor. Govori engleski i njemački jezik.

Ražanica je izjavio da mu je čast i zadovoljstvo preuzeti funkciju direktora Udruženja banaka BiH koje okuplja sve banke koje posluju na teritoriji BiH, uključujući i razvojne banke.

– U narednom periodu, usmjerit ćemo naše napore na jačanje suradnje sa relevantnim institucijama, odlučno zastupati interese bankarskog sektora te intenzivirati veze i suradnju među bankama kroz implementaciju zajedničkih projekata i aktivnosti – rekao je Ražanica.

Dosadašnji direktor Berislav Kutle završio je svoj angažman zasluženim odlaskom u penziju nakon više od 40 godina rada u bankarskom sektoru, saopćeno je iz Udruženja.

(TIP/Izvor: Fena)