– Počeli s s letovima Lumiwingsa 18. decembra i do 2. januara zabilježeno je oko 2.500 putnika. S obzirom na to da je prodaja karata objavljena tek 1. decembra, smatramo da je to dobro, posebno jer smo u periodu praznika i ljudi su još ranije isplanirali putovanja. Veoma je važno da u ovom periodu niti jedan let nije otkazan, a povratne informacije govore nam da su putnici zadovoljni – kaže Halilčević.

Podsjećamo, Lumiwings dva puta sedmično iz Tuzle leti za švedske gradove Halmstad i Stockholm, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg.

– Cilj nam je da ovaj projekat opstane do ljetnog reda letenja, odnosno do 1. aprila, kada planiramo povećanje broja destinacija. Već polovinom januara ćemo napraviti presjek i početi ugovarati plan za početak aprila. Ukoliko neke destinacije nemaju odziv putnika, možemo ih zamijeniti nekim drugim. Cilj nam je što ranije objaviti prodaju da bismo imali bolji odziv putnika. S baznim avionom Lumiwingsa imamo kapacitet za deset destinacija – pojašnjava Halilčević.

Podsjećamo, ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije. Subvencija je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije. Putnike iz Tuzle prevozi Boeing 737-700 sa 149 putničkih mjesta.

– Razgovaramo i sa Wizz Airom i Ryanairom o novim linijama, a svakoga dana čekamo dozvolu turske direkcije za pokretanje letova Lumiwingsa za Istanbul tri puta sedmično – zaključio je Halilčević.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.Bojić)