Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

U utorak je u Tuzli u 84. godini preminuo bh. književnik i dramaturg  Nijaz Alispahić. Ovu tužnu vijest je potvrdila njegova kćerka, glumica Selma Alispahić.

Rođen je 7. aprila 1940. godine u Kozluku kod Zvornika. Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a postdiplomske studije u Sarajevu. U Gradačcu 1973. godine pokreće književnu manifestaciju “Kikićevi susreti”. Radio je kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli.

Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke 20. stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame 20. stoljeća, piše Bosnainfo.

Neka od njegovih djela su: “Vatre stišane pjesmom”, “Karakazan”, “Sire, došli su ratnici”; “Sihirbaz”… Poznat je po dramama “Zmaj od Bosne”, “Hasanaginica”, “Aska i vuk” itd.

Nijaz Alispahić je za svoj rad bio višestruko nagrađivan. Dvostruki je laureat nagrade “Ivo Andrić” za najbolju pripovijetku za 1983. i 1989. godinu. Dobitnik je nagrade “Zijo Dizdarević” za najbolju pripovijetku za 1977. i 1978., zatim nagradu časopisa “Život” za najbolju prozu 1977., nagrade za najbolju kratku priču “Glasa” 1977. godine i prištinskog “Jedinstva” iste godine, kao i dvije nagrade za najbolju novinarsku priču “Fronta slobode”.

Trostruki je laureat nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najboljeg dramaturga i najbolji repertoar u sezoni od 1983. do 1989. godine. Dobitnik je i nagrade Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa Bosne i Hercegovine za najbolju dramatizaciju djela “Derviš i smrt” 1989. godine.

Direkcija Festivala MESS mu je 2021. uručila priznanje Zlatni lovor vijenac za doprinos umjetnosti teatra.

“Nikada se nisam zanosio niti vjerovao da umjetnost može promijeniti svijet, ali može donijeti nešto što je vrlo moćno. Može poslati krik koji ostaje vječan. Sve što sam imao dao sam ljepoti u srcima drugih, a to je moje srce”, kazao je tada.

“Ono što je životni moto Nijaza Alispahića je to da je najvažnije ostati dosljedan sam sebi, a mi ovom nagradom na određeni način to i potvrđujemo. Stvaralački angažman Nijaza Alispahića dostojan je monografije, ali takvim stvarima se ovdje kod nas bavimo uglavnom kada važni ljudi odu, a mislim da je suština poštovanje i zahvalnost izraziti dok su još tu sa nama”- rekao tada Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Datum i mjesto sahrane Nijaza Alispahića biće naknadno objavljeni.

(TIP/Izvor: federalna.ba)