Već od prvih dana januara očekuje nas mnogo uzbuđenja. A 2024. zaista će biti godina koja će obilovati sportskim događajima.

Svakako, dva najveća su Olimpijske igre u Parizu, gdje ćemo bodriti Lanu Pudar u pohodu na prvu medalju za našu zemlju, te Evropsko prvenstvo u fudbalu na koje se još nismo plasirali (igrat ćemo baraž).

Od 10. do 28. januara u Njemačkoj će biti održano Evropsko prvenstvo za rukometaša. Zmajevi su u grupi sa Švedskom, Nizozemskom i Gruzijom. Izabranici Irfana Smajlagića igrat će u Mannheimu (Švedska – 11. januar, Nizozemska – 13. januar i Gruzija – 15. januar). Evropsko prvenstvo u vaterpolu igrat će se od 4. do 16. januara, a Afrički kup nacija u fudbalu od 13. januara do 11. februara.

Australian Open, prvi Grand Slam turnir u tenisu, na rasporedu je od 15. fo 28. januara. Početak drugog mjeseca rezervisan je za vodene sportove (od 2. do 18. februara), u sklopu kojeg će biti održano SP u Dohi (5. do 17. februar).

Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici bit će održano od 1. do 3. marta. Za navijače u BiH svakako će naznačajniji biti 21. i eventualno 26. mart kada su na rasporedu utakmice baraža za EURO 2024. U polufinalu ćemo ugostiti Ukrajinu, a u slučaju pobjede bili bismo domaćini i finala u kojem bismo bili domaćini Izraelu ili Islandu.

Zagreb će biti domaćin Evropskog prvenstva u džudu (25. do 28. april). Drugi Grand Slam (Roland Garros) igrat će se u Parizu od 20. maja do 9. juna.
Copa America 2024 na rasporedu je od 20. juna do 14. jula, a od 1. do 14. jula igrat će se treći Grand Slam – Wimbledon.

Olimpijske igre u Parizu rezervisane su za kraj jula i prvu trećinu osmog mjeseca. Najveća smotra sporta počinje 26. jula, a završava 11. augusta. Svakako najveća uzdanica BiH će biti sjajna plivačica Lana Pudar.

US Open, četvrti Grand Slam sezone, na rasporedu je od 26. augusta do 8. septembra. U istom terminu bit će održane i Paraolimpijske igre u Parizu.

Svjetsko prvenstvo za rukometašice zakazano je za period od 28. novembra do 15. decembra. Ostatak posljednjeg mjeseca godine bit će prilika da sumiramo rezultate, nadamo se sa prvom medaljom osvojenom na Olimpijskim igrama.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Foto: AA)