Koalicija ”Pod lupom” predstavila izvještaj o rezultatima istraživanja o pritiscima na birače u BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” danas je na pres-konferenciji predstavila izvještaj o rezultatima istraživanja o pritiscima na birače u Bosni i Hercegovini, priče građana Bosne i Hercegovine, te najavila kampanju o pritiscima na birače, koja počinje već u ovom mjesecu, a trajat će sve do Lokalnih izbora 2024. godine.

Koordinator za odnose s javnosti i medijima Koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjaković kazao je da ta koalicija još od osnivanja 2014. godine kroz sve svoje aktivnosti upozorava na različite oblike pritisaka na birače u Bosni i Hercegovini.

– Istraživanje je provedeno u 69 od 143 grada i općine u BiH, od toga u 40 u Federaciji BiH, 28 u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH, a obuhvatilo je 868 građana i građanki. Nalazi pokazuju da su politički pritisci te nedemokratski i nezakonit uticaj na izbornu volju građana itekako dio BiH stvarnosti i predstavljaju ozbiljan izazov za demokratski sistem ove zemlje. Naročito zabrinjava to što ne postoje mehanizmi za zaštitu građana, te što se postojeći mehanizmi ne koriste efikasno – kazao je Kamenjaković.

Koordinatorica za javne politike “Koalicije pod lupom” Jelena Tanasković-Mičanović naglasila je da je cilj kampanje o pritiscima na birače pomoć građanima i građankama da, prije svega, što bolje  razumiju šta su to pritisci na birače, te da im na neki način pomognu da postanu otporniji, da se ohrabre, da govore o pritiscima na birače i da reaguju na pokušaje zastrašivanja.

– Naše istraživanje je pokazalo da je više od 88 posto ispitanika upoznato sa pojmom i značenjem političkog pritiska, dok je gotovo 40 posto ispitanika izjavilo da je doživjelo neki oblik političkog pritiska. Dodatno, blizu 30 posto ispitanika izjavilo je da je doživjelo politički pritisak da učestvuju u nekim političkim ili stranačkim aktivnostima mimo svoje volje – kazala je Tanasković – Mičanović.

Navela je da politički pritisci u BiH, kako je pokazalo istraživanje, dolaze iz različitih izvora, da su ispitanici izjavili da  su pritiske da glasaju na određeni način u najvećem broju doživljavali od prijatelja ili poznanika, zatim stranačkih aktivista na radnom mjestu, stranačkih aktivista na društvenim mrežama, članova svojih porodica, te stranačkih funkcionera na položaju koji nosi uticaj, kao i nadređenih na poslu.

Upozorila je na pritisak da se na društvenim mrežama podržavaju i promovišu stranke ili kandidati i prisustvo u nekim aktivnostima političke stranke koje su edukativnog karaktera uz obavezu da se još dovede nekoliko članova porodice, prijatelja ili poznanika.

– Drugi zabilježeni pritisak se također odnosi i na podjelu paketa sa namirnicima ili sličnim poklonima manje vrijednosti uz jasnu poruku za koga da se glasa. Zatim primoravanje na članstvo u biračkom odboru uime stranke ili nezavisnog kandidata, agitovanje da se glasa za stranku ili kandidata u radnom kolektivu, obezbjeđivanje liste kontakata za stranku ili kandidata, davanje donacija stranci u novcu ili robi itd – kazala je Tanasković – Mičanović.

Navela je da su ispitanici istakli da su upoznati u većem broju slučajeva, da je njima neko blizak u koga imaju povjerenje imao sličnih ili istih navedenih iskustava.

U tim posrednim iskustvima, također, ispitanici navode da su najčešće bili izloženi pritiscima da se glasa za stranku, da se prisustvuje stranačkom događaju, učlani u stranku, prikupljaju sigurni glasovi ili podržavaju stranački kandidati na društvenim mrežama.

– Ovaj oblik pritiska birače često dovodi do toga da ljudi zapravo glasaju iz straha ili zbog pritiska zajednice umjesto da budu u prilici da slobodno izraze svoja stvarna politička opredjeljenja – kazala je Tanasković – Mičanović.

Koalicija “Pod lupom” je u suradnji sa osobama na koje su bili vršeni pritisci prikupila njihove priče koje će objavljivati i koje se nalaze na njihovoj web stranici, a svrha te aktivnosti je da podignu svijest građana, da javnost počne govoriti otvoreno i da se građani ohrabre da  govore o svim pritiscima na birače koje doživljavaju.

Koalicija “Pod lupom” pozvala je sve građane, ali i ostale zainteresovane strane da se upoznaju sa njihovim istraživanjem i da pročitaju lične priče građana o njihovom suočavanju sa različitim oblicima pritisaka na birače, te da anonimno podijele svoju priču o pritiscima na birače koje su doživjeli.

(TIP/Izvor: Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…