Institut za nestale osobe: Porodice nestalih imaju pravo da znaju za sudbinu svojih najmilijih

Njih 7.628 još uvijek nema. Ni trideset godina kasnije. Vrijeme za njihove porodice je stalo i mjeri se samo nadom i sjećanjima, očekivanjem telefonskog poziva koji bi im konačno otkrio sudbinu njihovih najmilijih. Upravo zbog toga, danas na dan kada je proglašena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, iz Instituta za nestale osobe BiH podsjećaju na najveću otvorenu ranu bh. društva.

Iz Instituta podsjećaju da je članovima porodica nestalih osoba članom 2. Zakona o nestalim osobama u Bosni i Hercegovini zagarantovano pravo da znaju za sudbinu nestalih članova porodice, kao i da dobiju posmrtne ostatke svojih najdražih kako bi ih ukopali sukladno tradiciji i vjerskim običajima.

Prema članu 3. istog Zakona, naglašavaju u Institutu, organi i institucije u Bosni i Hercegovini koje su mjerodavne za traženje nestalih osoba, obavezni su pružiti raspoložive informacije porodicama nestalih, mjerodavnim institucijama za traženje nestalih osoba, kao i svu potrebnu pomoć koja se odnosi na proces unapređenja traženja i rješavanja slučajeva nestanka osoba u BiH.

– Rješavanje sudbine hiljada nestalih osoba je i civilizacijska i moralna obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve cijelog društva u našoj zemlji, naročito pojedinaca koji imaju ali ne žele otkriti informacije koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba – navodi se u saopćenju.

Navodi se da su prisilni nestanci posljedice ratnih zločina, a u BiH je preostalo rješavanje onih najtežih. Institut za nestale osobe BiH prepoznat je kao najuspješnija institucija u regiji u rješavanju pitanja nestalih osoba. Model rješavanja pitanja nestalih osoba u BiH preporučuje se zemljama koje su prošle ista ili slična iskustva rata i tranzicije kao najučinkovitiji način rješavanja sudbine nestalih osoba.

U zemljama bivše Jugoslavije se traži ukupno 11.562 nestalih, a od toga broja više od dvije trećine nestalih osoba odnose se na Bosnu i Hercegovinu, čak 7.628. Ipak, zavjet šutnje je i dalje u punoj snazi. Jednako kao i patnja porodica, ističe se.

– U ime uplakanih i neutješnih majki, očeva, supruga, djece, braće, sestara, rođaka… u ime istine i pravde, suočimo se sa prošlošću, pomozimo našim komšijama, progovorimo… otkrijmo informacije koje bi mogle dovesti do pronalaska nestalih osoba, prekinimo šutnju i omogućimo porodicama da pronađu smiraj – zaključuje se u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH.

(TIP/Izvor: Fena)