Foto/Većina građana vidi korupciju u javnoj upravi, reforme nakon 20 godina i dalje na samom početku

Čak 68,8% građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način. Na manjak povjerenja uticalo je i to što sve više građana vidi korupciju u javnoj upravi, gdje gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”. To su podaci iz istraživanja javnog mnjenja u cijeloj Bosni i Hercegovini koje je Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio danas na konferenciji  pod nazivom “Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije”.

Nakon 20 godina rada na reformama, po ocjeni iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije, BiH je i dalje u ranoj ili početnoj fazi, a ključni razlog je nedostatak političke volje, što se pokazalo i podacima o efikasnosti provođenja mjera. Na konferenciji je predstavljen i zbornik radova stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave, a istraživanja su otkrila da je BiH najlošija u regiji po ovom pitanju. Ispunjeno je svega 14% planiranih aktivnosti iz Akcionog plana, a posebno je izostao napredak u pogledu upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti i odgovornosti, te racionalizacije javne uprave. S druge strane, percepcija građana pokazuje da je izostalo i očekivano unapređenje javnih usluga.

„Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa evropskim standardima. Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, dok se visok nivo korupcije održava na povjerenje građana”, izjavio je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Ova reforma jedna je od ključnih za nastavak procesa evropskih integracija što su danas poručili  predstavnici EU i Švedske.

“Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, blisko je povezana sa vladavinom prava i predstavlja ključ za proces pridruživanja EU. Kada je ovaj proces počeo napravljeni su značajni koraci, ali je taj proces zastao posljednjih godina”, navela je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf.

“Ovo je tema koja uveliko utiče na život građana. Ovo je jedan od 14 ključnih prioriteta koji su preostali i EU je do sada pomogla BiH sa preko 200 projekata u ovoj oblasti. Dosta toga je urađeno ali ostaje još puno posla kako bi BiH imala javnu upravu koja je profesionalna” kazao je zamjenik šefa Delegacije EU Adebayo Babajide.

Koordinator za reformu javne uprave BiH Dragan Ćuzulan istakao je da su pred BiH važne političke odluke ukoliko se ovaj proces želi ubrzati.

Vrlo je rigorozna Evropska komisija kada je u pitanju reforma javne uprave, ali vidite da se još uvijek ovdje donose i antievropski zakoni i nema usaglašenog i jasnog političkog opredjeljenja. Mi smo na tehničkom nivou uradili svoj dio posla, slijede političke odluke i to je ključno. Nemamo luksuza za čekanja kada su u pitanju zahtjevi EU”, izjavio je Ćuzulan.

Konferencija koju su organizovali TI BiH i Ured koordinatora za reformu javne uprave uz podršku Švedske, bila je prilika za intenzivne diskusije i razmjenu iskustava o ključnim aspektima reforme javne uprave.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.