Radila je 42 posla: ‘Promjena je rast, a rast je sreća. Ne bojte se početi svoj život iznova i iznova’

Ali Hall iz Škotske imala je neke čudne i neke prekrasne poslove na tri kontinenta, i sa svakim poslom je, kako kaže, naučila nešto o sebi i ljudskosti. Svaki posao je odskočna daska koja ju je odvela gdje treba biti…

Ali Hall, autorica i bivša policijska detektivka s diplomom psihologije iz sportskih znanosti, imala je 42 posla u 42 godine, i još uvijek nije našla ono što traži. Iskusila je mnoge poslove, od rada s devama u Australiji do onog policijskog detektiva u Škotskoj.

Još uvijek se ponekad osjeća kao da joj ponestaje vremena da iskusi sve što život nudi.

Ljudsko stanje je složeno, neuredno i kaotično. Ne uklapaju se svi u pokretnu traku života, napredujući iz jedne faze u drugu. Mnogi stari ljudi vjeruju da su njihovi najbolji dani iza njih i sjede u čekaonici smrti, smatra Ali.

– No, ne i moja teta. Upoznala je ljubav svog života u svojim srednjim 70-ima i živi životom spontanosti i znatiželje. Također, dr. Edith Eger, koja je preživjela Auschwitz, psihologinja je i autorica moje omiljene knjige, bila je u svojim ranim 50-ima kada je doktorirala. Razmišljajući o svojoj odluci da napreduje u studiju u ovoj poznoj fazi života, redovito nas podsjeća da život napreduje bez obzira na to što radimo. Trebala je napuniti 50, s doktoratom ili bez njega. Iako nije mogla kontrolirati svoj proces starenja, mogla je kontrolirati svoj osobni razvoj – priča Ali.

Pomisao da se smjesti u stanje ‘nepromjenljivosti’ ostavlja u Ali osjećaj gušenja i klaustrofobije.

– Moja teta i dr. Eger uvjeravaju me da život ne mora biti linearan ili predvidljiv. To što ne znamo što želimo raditi u životu ne čini nas ‘nestalnima’. Dani jednog doživotnog posla su davno prošli. Ne znam za vas, ali ja gradim svoj životopis na onome za što se osjećam pozvanom, ne na onome što drugima izgleda dobro ili ih čini lakšim za zapošljavanje. Je li ovo krajnja ludost ili sloboda? – pita se Hall.

Imala je neke čudne i prekrasne poslove na tri kontinenta. I sa svakim poslom je, kako kaže, naučila nešto o sebi i ljudskosti. Svaki posao je odskočna daska koja ju je odvela bliže mjestu gdje treba biti, gdje god to bilo, na nepoznato odredište…

– Nisam nestalna ili nestabilna. Zapravo, imam radnu etiku koja se može mjeriti s bilo kojom kolonijom mrava. Brzo učim, izvršavam svoje dužnosti na najvišem nivou, pouzdana sam i radim inicijativno i učinkovito. Ali ništa ne traje vječno. Sa svakom promjenom rastem i širim se u pomalo prilagođenu verziju sebe – tvrdi Ali.

Dijeli 8 lekcija koje je naučila iz svoja 42 posla:

Uvijek zahvalite osoblju koje poslužuje

Između 12. i 18. radila je nekoliko honorarnih poslova i poslova za vrijeme praznika. Naučila je vrijednost novca i potrebu da zaradi kako bi kupila što god poželi, prenosi YourTango.

1. Čistačica, Škotska

2. Punjenje omotnice promotivnim letcima, Škotska

3. Hotelska konobarica, Škotska

4. Dadilja, Škotska

5. Konobarica i barmen u restoranu, Škotska

6. Radnica u staji, Škotska

– Ugostiteljstvo je možda najpodcjenjeniji posao, veliki pritisak i niske plaće. Rad u restoranima i hotelima naučio me je odrediti prioritete i obavljati više zadataka. Također me naučio nositi  tanjure s milostivim osmijehom na licu i graditi fasadu između svog unutarnjeg i vanjskog ja. Ako želite znati kako će se vaš partner ponašati prema vama u kasnijim godinama, gledajte kako komunicira s poslužnim osobljem. Kontakt očima, osmijesi i nježno uvažavanje govore mnogo. Neprijateljstvo ili ignoriranje prema uslužnom osoblju ozbiljan je alarm – kaže Ali.

Oporavit ćete se nakon odbijanja

Radila je neke čudne i prekrasne poslove kako bi financirala putovanja i studije. Tjeskoba odbacivanja još uvijek bode njezin živčani sustav, priznaje ona.

7. Radnica u staji, Surfers Paradise, Australija

8. Prodavačica u trgovini, Australija

9. Prodaja od vrata do vrata, Australija

10. Rad s devama, Australija

11. Vrtlarica, Australija

12. Istraživanje telefonskog tržišta, Engleska

13. Barmen, Engleska

14. Asistentica korisničke službe, Engleska

Odbijanje je teško, ali je važna životna lekcija.

– Ako dopustimo da nam odbijanje smanji i skupi dušu, nikada nećemo iskusiti radost prihvaćanja. Nisam prirodna prodavačica, ali prodaja od vrata do vrata i telefonsko istraživanje tržišta dali su mi neobičan osjećaj pretvaranja. Moj trening uključivao je manipulaciju i taktike uvjeravanja. Osvrćući se unatrag, shvaćam da sam se osjećala grozno i neautentično, poput stereotipnog ljigavog prodavača automobila – iskrena je Ali, koja s druge strane, ističe, kako joj je pak rad s 18 deva u Broomeu u Australiji osvijetlio dušu, jer kaže, deve imaju inteligenciju četverogodišnjeg djeteta, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: Ilustracija/Dreamstime)