Foto: Međunarodni dan borbe protiv raka dojke obilježen u Sarajevu

Udruženje Renesansa obilježilo je u subotu u Sarajevu Međunarodni dan borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promocije pravovremene i učinkovite kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta.

Predsjednica Udruženja Enida Glušac izjavila je da su se ove godine prvi put odlučili da organizuju Dane ružičaste vrpce koji uključuju zajednički defile motorista i oboljelih žena kroz grad.

Dodala je da će prirediti i “živu ružičastu vrpcu” te performans posvećen 313 oboljelih žena koje su trenutno na listama čekanja za određene lijekove.

– Obzirom na tako veliki broj, tražimo od vlasti da izdvoje sredstva za liječenje 1.771 različitih pacijenata koji su na listama čekanja – rekla je Glušac.

Precizirala je da je taj broj svakodnevno u porastu i za očekivati je da naredne godine bude 30 posto više pacijenata nego ove.

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke je 19. oktobar. Do kraja oktobra planirano je i održavanje nekoliko predavanja o toj temi koja imaju za cilj što raniju dijagnostiku i pristup tretmanu toj bolesti.

(TIP/Izvor: Fena)