Internacionalizacija UNTZ-a strateški cilj i vizija Vlade i Skupštine TK

U Tuzli je u srijedu otvorena dvodnevna međunarodna konferencija Asocijacije balkanskih univerziteta pod nazivom „Akademska saradnja, izazovi i buduće perspektive na balkanu“. Generalni pokrovitelj ovog, za Tuzlu, Tuzlanski kanton ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu izuzetno značajnog događaja je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem.

U svom uvodnom obraćanju na današnjoj svečanosti otvorenja Konferencije premijer je, uz riječi dobrodošlice gostima, kazao da je Tuzlanskom kantonu ukazana velika čast, te da je jedinstvena prilika za Tuzlu i Tuzlanski kanton, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu biti domaćin jednog ovako značajnog događaja.

„Bit će ovo prilika, i drago mi je da je tu priliku naš Univerzitet i prepoznao, da se govori o potencijalima i izazovima internacionalizacije na balkanskim univerzitetima. Upravo je internacionalizacija Univerziteta u Tuzli, njegov strateški cilj, te vizija i opredjeljenje Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona kao njegovih osnivača. Na prvom mjestu to znači umrežavanje, stvaranje intenzivnijih veza i stalnog komunikacijskog procesa između univerziteta na području Balkana. To podrazumijeva stvaranje jednog pozitivnog okruženja za razvoj nastavnog i saradničkog kadra s jedne strane, jačanja naučnoistraživačkog rada s druge strane i treće, ali možda i najvažnije, za razmjenu studenata. To će upravo njima, radi kojih univerziteti i fakulteti i postoje, pružiti uslove za kvalitetnije studiranje. Očekujemo da nama, kao osnivačima, ove panel diskusije ponude zaključke i bit ću slobodan reći nove zadatke u smislu pravne regulative i stvaranja pretpostavki da studentima u najskorije vrijeme ponudimo nove studijske programe i programe na stranim jezicima, prije svih engleskom“, kazao je u svom obraćanju premijer Halilagić.

Ovogodišnjoj konferenciji prisustvuju rukovodstva više od 20 balkanskih univerziteta, a u posredstvom videolinka konferenciju prate i članovi ostalih, od ukupno 87 univerziteta članova Asocijacije. U okvirima Konferencije, na četiri panel diskusije govorit će predstavnici brojnih univerziteta članova Asocijacije i predstavnici Univerziteta u Tuzli, a teme su: Internacionalizacija na balkanskim univerzitetima: Potencijali i izazovi, Uloga univerzitetske mreže u evropskim integracijama Balkana, Mladi i njihovo učešće na Balkanu i Migracije na Balkanu: Izazovi i buduće perspektive.

Imajuči u vidu da će se na Konferenciji govoriti i o mladima, te migracijskim procesima s kojima se susreću sve zemlje regiona premijer Halilagić se osvrnuo i na tu temu, te izrazio očekivanja Vlade u tom smislu.

„Očekujemo od akademske zajednice, koja je u svakodnevnom kontaktu sa mladim ljudima, da nam ponudi smjernice za djelovanje kako bismo mlade ljude zadržali ovdje. Spremni smo im ponuditi znanje, stručnost, kompetitivnost, ali, nažalost, upravo mladi stručnjaci nam već godinama odlaze“, kazao je Halilagić i pozvao akademsku zajednicu da pomogne stukturama vlasti da u stvaranju ambijenta u kojem mladi ljudi žele ostati.

Na kraju svog obraćanja Halilagić je gostima zaželio ugodan boravak u Tuzli, te da ova konferencija ojača postojeće i uspostavi nove međuuniverzitetske veze kao moždane sinapse koje će služiti prekograničnom prijenosu informacija i intelektualne misli.

Lugavić: Razvoj akademske zajednice je jedan od temeljnih uslova razvoja društva

Na svečanosti otvaranja konferencije, gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, uz riječi dobrodošlice u grad soli, Panonskih jezera i dobrih ljudi, izrazio je zadovoljstvo što je Univerzitet u Tuzli domaćin ovako prestižnog događaja. Naglasio je važnost razvoja akademske zajednice kao ključnog temelja za napredak grada i društva u cjelini.

 

Gradonačelnik Lugavić, ističući važnu ulogu univerziteta, fakulteta i akademske zajednice u oblikovanju budućnosti društva, kazao je: “Razvoj univerziteta, fakulteta, akademske zajednice je jedan od presudnih, temeljnih uslova razvoja društva. U tom kontekstu, ova konferencija i Asocijacija balkanskih univerziteta pružaju nam podstrek za dalje, da možemo očekivati veću razmjenu studenata, ideja i projekata. Na taj način, naša akademska zajednica i obrazovanje koje se pruža studentima bit će podignuti na viši nivo. To ima dvostruki efekat. S jedne strane, razmjena znanja i iskustava doprinijet će stvaranju kompetitivnih i konkurentnih kadrova koji su potrebni za održavanje i razvoj privrednih aktivnosti u regiji. S druge strane, ovakvi napori motivirat će učenike srednjih škola da se upišu na fakultete unutar Univerziteta u Tuzli, jer će znati da će imati priliku za zapošljavanje u sektoru privrede nakon završetka studija.”

Asocijacija Balkanskih univerziteta, pod predsjedavanjem rektorice Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nermine Hadžigrahić ima za cilj unaprijediti saradnju među univerzitetima, razmjenjivati profesore i studente,  te unaprijediti studijske programe, uključujući i programe za master i doktorske studije. Sve ovo usmjereno je na stvaranje kompetentnih kadrova koji će odgovarati potrebama tržišta rada.

Očekuje se da će ovakva inicijativa imati dugoročan i pozitivan utjecaj na akademsku zajednicu Balkana i doprinijeti općem razvoju regije.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.