Amar Mustedanagić prvostepeno osuđen na kaznu zatvora od 4 godine i tri mjeseca zbog saobraćajne nesreće kod TC Merkator u Tuzli

Općinski sud u Tuzli u petak je objavio osuđujuću prvostepenu presudu protiv Amara Mustedanagića. Imenovani je oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela – Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo – Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

Sud je imenovanom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 3 (tri) mjeseca, u koju kaznu će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Sud je Amaru Mustedanagiću izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom, koja se odnosi na motorno vozilo „B“ kategorije, u trajanju od 2 (dvije) godine računajući od dana pravosnažnosti sudske odluke, a u koje vrijeme se ne uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora.

Sud je utvrdio da je optužba u potpunosti dokazala odlučne činjenice koje se optuženom stavljaju na teret, odnosno da se optuženi kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako iz nehata ugrozio javni promet na način da je doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovana smrt jedne osobe i kao vozač prijevoznog sredstva ostavio bez pomoći osobu koja je ozlijeđena tim prevoznim sredstvom. Kako je u optužnici navedeno, a tokom postupka i dokazano, u odnosu na krivično djelo kojim je prouzrokovana smrtna posljedica postojao je nehat optuženog, odnosno optuženi je bio svjestan da se ne pridržava prometnih propisa i da time može ugroziti javni promet dovodeći u opasnost život ljudi, ali je olako držao da do toga neće doći. S druge strane, u odnosu na krivično djelo – Neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u toku postupka je dokazano umišljajno djelovanje optuženog, koji je bio svjestan da ostavlja bez pomoći osobu koju je povrijedio prijevoznim sredstvom.

Napominje se da se radi o prvostepenoj presudi, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

Vezano:

Ranije ‘ležao’ zbog pokušaja ubistva; Autom usmrtio mladića u Tuzli: Amar Mustedanagić pušten iz pritvora

Određen pritvor za Amara Mustedanagića (22): Osumnjičen da je automobilom usmrtio Ismara Subašića u Tuzli

(TIP/Foto: Arhiva)