Pripreme za obilježavanje Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle

U povodu obilježavanja Drugog oktobra i 80. godišnjice oslobođenja Tuzle u Gradskoj upravi Tuzle održan je sastanak Organizacionog odbora, koji je okupio predstavnike preduzeća, ustanova, institucija i udruženja, angažovanih u organizaciji ovog značajnog događaja. Drugi oktobar će zauvijek ostati duboko urezan u kolektivno pamćenje Tuzle, jer je upravo tog dana 1943. godine, Tuzla postala prvi oslobođeni grad u porobljenoj Evropi.

Na sastanku Organizacionog odbora, razgovaralo se o nizu aktivnosti koje će se realizovati u povodu obilježavanja Dana oslobođenja grada, koje su planirane za prvi i drugi oktobar ove godine. Pored učešća građana i građanki Tuzle i susjednih gradova i općina, te predstavnika lokalnih i viših nivoa vlasti, očekuje se i dolazak brojnih delegacija iz gradova prijatelja Grada Tuzle iz drugih zemalja, kao i iz Bosne i Hercegovine.

Programom obilježavanja je već prvog oktobra planiran je niz aktivnosti, a najvažniji događaj bit će svečano otvorenje Spomen-parka branilaca grada i spomenika braniocima Tuzle i BiH – 15. maj, na Brčanskoj Malti (Ul Armije RBiH) u 11.00 sati.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, prezentovao je članovima Organizacionog odbora i ostale planirane aktivnosti tokom ova dva dana, kao što su polaganje cvijeća i odavanje počasti žrtvama na Kapiji i obilazak grada sa delegacijama i gostima.

Posebno je istaknuta organizacija koncerta “Tuzli s ljubavlju”, na kojem će nastupiti brojni tuzlanski umjetnici koji su opjevali Tuzlu u svojim pjesmama. Koncert “Tuzli s ljubavlju” će biti organizovan u nedjelju, 1.10. na Trgu slobode, sa početkom u 19.30 sati. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio svim muzičkim umjetnicima koji su u zadnjih nekoliko decenija svoju ljubav prema Tuzli pretočili u pjesme i koji su se rado odazvali da nastupe na koncertu i zajedno sa građanima Tuzle proslave Dan oslobođenja.

U ponedjeljak, drugog oktobra će se odvijati protokolarne aktivnosti, polaganje cvijeća i odavanje poštovanja braniocima Tuzle i BiH i civilnim žrtvama rata, u 11.00 sati na Slanoj banji, te Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzle, u 12.00 satu u Narodnom pozorištu Tuzla.

Članovi Organizacionog odbora, na čelu sa gradonačelnikom Lugavićem, istakli su važnost očuvanja sjećanja na ovaj važan događaj iz historije grada Tuzle te naglasili da će manifestacija biti prilika za odašiljanje poruka mira, solidarnosti i zajedništva, kako među građanima Tuzle, tako i među svim posjetiocima koji će se pridružiti u obilježavanju ovog važnog jubileja grada Tuzle.

Gradonačelnik Lugavić je pozvao građane da se pridruže svim aktivnostima iz programa obilježavanja Dana oslobođenja, uz zelju da zajednički proslavimo jedan od najvažnijih događaja iz historije grada Tuzle.

(TIP)