Helez je komentrisao potvrđenu optužnicu protiv Milorada Dodika u Sudu BiH.

– Milorad Dodik truje političku situaciju u BiH oko 15 godina i tome je došao kraj. Ovo je vrhunac igre – kazao je Helez za BHRT.

Dodao je da je Dodik osjetio svoj finansijski kraj.

– Za dvije godine, i sada ima veliku ratu otplate kredita iz RS-a, sa velikim kamatama. Za dvije godine dolazi rata od milijardu i šest stotina miliona i to je ogromna suma i za razvijenije regije i države u svijetu – dodao je Helez.

Kazao je da je oko Dodika stegnut čitav obruč i da on nema izlaza.

– Ima nekoliko opcija. Najvjerovatnije zatvor. Imaju već obavještajni podaci da on priprema bijeg iz BiH. On se ne može izvući iz ove situacije. Sam sebi je napravio ovo. Godinama govori da je RS ugrožena. Sam sebi govori da će neko ukinuti RS, pa je kao brani – istakao je Helez.

Rekao je da je Dodik puno uvreda izrekao na račun BiH i najbrojnijeg naroda.

– I to će mu se vratiti kao bumerang i najviše koristi od sklanjanja Dodika s te pozicije će imati građani sjeveroistočne BiH – dodao je.

On je govorio i o odustajanju visokog predstavnika Christiana Schmidta od posjete i sastanaka koje je planirao u Banjoj Luci, prijetnji koje je visokom predstavniku izrekao Dodik te cjelokupnoj situaciji u BiH.

– Schmidt ima moju podršku za ono što radi. Uradio je dosta dobrih stvari nakon prespavanih manadata prethodnih visokih predstavnika.

Ono s čime se ne slažem je njegova izjava da bi se raspala BiH da nema OHR-a. Hiljadu godina nije bilo Schmidta i schmidtova i nikad se nije raspala niti će se ikad raspasti. Ako misli da je to tako, slobodno neka ide. BiH će biti uvijek, ima je ko štititi – kazao je Helez.

Dodao je da je u igri mačke i miša Dodik gubitnik.

– Za godinu ga niko neće pominjati. Ima nekoliko krivičnih prijava, jedna je potvrđena. Sve što radi… on je jadnik uplašen, diže narod. Svaki normalan čovjek, političar sam bi se borio protiv svoje krivične prijave, a on kao kukavica izvodi narod da ga brani. A upravo taj narod, sindikati policije, prosvjete, gdje ima najvišu, njih pet sindikata, jasno su rekli ko su krivci, i da je Dodik najveći krivac.

Želim poručiti građanima da je nemoćan da bilo šta uradi – dodao je Helez.

(TIP/Foto: AA)