Elvir Bijedić: ‘Živjeti, znači kretati se’…

Svake godine 8. septembra Svjetska organizacija za fizioterapiju obilježava Svjetski dan fizioterapije koji ima za cilj ukazati na važnost uloge fizioterapije i fizioterapeuta na svakom nivou zdravstvene zaštite. Ove godine u fokusu je tema “Artritis i Svjetska fizioterapija” kojom se želi skrenuti pažnja na artritis kao oboljenje koje po svojim karakteristikama, kliničkoj slici i simptomima koje oboljeli od ove bolesti imaju, značajno umanjuje kako kvalitetu života tako i radne sposobnosti.

Procjenjuje se da 15%-18% svjetske populacije nosi neki od oblika artritisa koji u značajnoj mjeri predstavlja teret za oboljelu osobu i za zdravstveni sistem, generalno, kao jedan od vodećih faktora koji doprinose invaliditetu. Fizioterapija je neizostavna karika u borbi protiv različitih oblika artritisa sa simptomima kao što su bol, otok i ograničenost pokreta u zglobovima praćenu crvenilom kože i atrofijom muskulature u, oboljenjem, zahvaćenoj regiji.

˝Fizioterapeut ima značajnu ulogu u multidisciplinarnom timu koji oboljelom pacijentu može olakšati simptome, te kreirati i prilagoditi trenutnom stanju različite vrste vježbi koje imaju za cilj povećanje pokretljivosti u zglobovima, poboljšanje izdržljivosti i opšte fizičke snage. Također, fizioterapeut će svojim savjetima pacijentu dati smjernice za usvajanje vještina kojima se može ublažiti bol, otok i ukočenost, te pripremiti za savladavanje prepreka koji zbog postojećeg stanja mogu ugroziti aktivnosti svakodnevnog života˝, navodi predsjednik Skupštine Udruženja fizioterapeuta Federacije BiH Elvir Bijedić, fizioterapeut.

Prema njegovim riječima, živjeti, znači kretati se. Gubitak funkcije pokreta ozbiljno ugrožava svakodnevne životne aktivnosti, otvara put ka složenijoj patologiji sistema za kretanje kao i drugim oboljenjima, te doprinosi padu radne sposobnosti što u konačnici može rezultirati i promjenama na psihičkom planu.

˝Iz tog razloga, na današnji dan, mi fizioterapeuti još jednom želimo glasno poručiti sugrađanima svih uzrasta – krećite se u skladu sa vašim mogućnostima i trenutnom stanju, održavajte svoju pokretljivost i tijelo će vam biti zahvalno˝, zaključio je Bijedić.

(TIP)