– Krv na licu Bošnjaka u RS-u su sramota i odgovornost svih nas. Šta će biti nakon krvavih lica u Višegradu, Bratuncu i Kamenici?! Hoće li stavljanje obloga na rane povratnika i deklarativna podrška dijela političkih elita iz FBiH biti jedini odgovor? Hoće li se sve završiti na formalnom prekršajnom procesuiranju počinitelja ako se ikada i pronađu? Kada će zločini iz mržnje napokon biti adekvatno procesuirani? – napisao je Kavazović na svojoj Facebook stranici.

Upitao je i kada će na odgovornost biti pozvani oni koji stvaraju ozračje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, muslimanima i drugim manjinama, prenosi Faktor.ba.

– Znaju li politički predstavnici bošnjačkog naroda delegirati ovo pitanje na nivou države Bosne i Hercegovine? Može li jednonacionalni sigurnosni sistem u RS-u zaštititi Bošnjake i druge nesrbe? Kada će međunarodna zajednica na dnevni red staviti reformu policije i sigurnosnog sektora kako bi se svi građani na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine osjećali jednako sigurno i zastupljeno? – naveo je Kavazović.

Istakao je da posjete unesrećenima i plač nad njihovom sudbinom nije ono što oni očekuju od vlasti.

– Budite bar jednom ljudi, učinite nešto za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani – poručio je reis Kavazović.