Razvoj domaćih aplikacija prilika za inovacije i iskorak IT sektora

Na DiaWorks sesiji koju je realizirao USAID kroz projekat “Diaspora Invest” podržan od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa CosmoHubom, poduzetnik Rašid Redžić predstavio je razvoj svoje platforme za zapošljavanje – myExit.

On je razgovarao s predstavnicima 10 IT startupa u CosmoHubu, dijeleći uvide iz svojih iskustava, a diskusije su se fokusirale na teme pronalaženja investitora, razvoj proizvoda, tržišne izazove i kreiranje efikasnih marketinških strategija.

– Ideja za myExit je nastala tokom druženja s poslovnim partnerom Emre Secginom, a u januaru 2023. godine lansirali smo aplikaciju u Njemačkoj. U augustu smo započeli rad u BiH. Dok Emre radi na širenju platforme u Njemačkoj, ja sam preuzeo odgovornost za širenje platforme u Bosni i Hercegovini – kazao je Redžić.

Mubina Alibašić Sarajlić iz CosmoHuba istakla je značaj ove saradnje, izražavajući zahvalnost na prilici za razmjenu znanja jer se na taj način otvaraju vrata za promoviranje iskustva iz dijaspore i priče o povratku.

Redžić je detaljno opisao funkcionalnosti koje platforma myExit omogućava poslodavcima da njihov oglas vidi širok spektar kandidata. Uz to, pruža funkcionalnost direktnog chata s kandidatima, mogućnost zakazivanja sastanaka, a također i transparentnost u komunikaciji.

– Naprimjer, kada poslodavac odbije kandidata, naša platforma automatski obavještava kandidata o toj odluci. Naš sistem također podržava najmodernije načine plaćanja, olakšavajući proces od registracije do objavljivanja oglasa – dodao je.

Govoreći o važnosti prenošenja znanja mladim inovatorima, naglasio je da će oni za nekoliko godina kvantitativno prevladati na radnom tržištu, a kompanije moraju biti spremne na ovu promjenu kako bi ostale relevantne.

– Mlađe generacije su tehnološki spremne i imaju visoka očekivanja od usluga, što može biti ključno za opstanak mnogih kompanija. Kako bismo bili ekonomski relevantni kao država, trebamo ulagati u mlade generacije i podržavati ih da započnu svoje poslovne poduhvate – kazao je Redžić.

Ova sesija bila je važna prilika za predstavnike 10 tech start-upa iz BiH da istraže različite mogućnosti i izazove u razvijanju domaćih platformi i aplikacije svojih proizvoda na međunarodnom tržištu, saopćeno je iz USAID “Diaspora Invest”.

(TIP/Izvor: Fena)