Protesti ispred Zavoda Pazarić – Građani traže bolje uslove za korisnike i zaposlenike Zavoda

Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji BiH organizirala je  danas protestno okupljanje ispred zgrade Zavoda Pazarić, a pridružili su im se i roditelji štićenika koji su hospitalizirani u tom zavodu. Na taj način iskazali su podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije.

Kako je kazao Vahidin Nurkić iz Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji BiH, zalažu se za hitno poboljšavanje uslova u ustanovama socijalne zaštite kojima je osnivač Vlada Federacije BiH, poboljšanje uslova uposlenicima i osobama koje borave u tim ustanovama.

– Naš glavni zahtjev je hitna smjena direktora i Uprave Zavoda Pazarić. Dat ćemo rok od sedam dana, Vladi FBiH i resornom federalnom ministarstvu, da smijene trenutno rukovodstvo i hitno poduzmu kratkoročne mjere kojim bi se znatno poboljšali uslovi kako za korisnike usluga Zavoda tako i za zaposlenike koji rade u toj ustanovi – kazao je Nurkić u izjavi novinarima.

Kako je istaknuo, tražit će i tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja će biti posvećena problemima osoba s invaliditetom.

Predsjednik Unije osoba i organizacije osoba s invaliditetom FBiH Adnan Dervišević danas je kazao da do kraja naredne sedmice očekuje da rukovodstvo Zavoda podnese ostavku. Također, istaknuo je da je neophodno riješiti probleme koji se iz godine u godine nagomilavaju, a tiču se osoba s invaliditetom i njihovog položaja.

Glavni razlog današnjeg okupljanja je video-snimak od prije nekoliko dana koji je uznemirio javnost, na kojom je vidljivo da zaposlenica Zavoda udara štićenika. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić odmah je reagirao i kazao  novinarima da je potom zatražena disciplinsku odgovornost zaposlenice koja je udarala štićenika tog zavoda, uz zahtjev da joj bude uručen i otkaz s posla bez otkaznog roka, te preispitivanje ko je sve odgovoran za stanje u toj ustanovi.

(TIP/Izvor: Fena/Foto:  Harun Muminović)