Foto/Skupština TK: Političari ‘mjere čiji je duži’ dok ispaštaju zdravstveni radnici i pacijenti u UKC-u Tuzla?!

‘Politički rat’ Vlade FBiH i Vlade TK oko UKC-a Tuzla se nastavlja. Sve se svodi na to ko će imenovati rukovodeće funkcije, zapošljavati, koga briga za zdravstvene radnike, uslove rada i pacijente?!

Skupština Tuzlanskog kantona u petak je na hitnoj sjednici usvojila  Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Statut Javne zdravstvene ustanove JZU UKC  Tuzla, te odluku o davanju ovlaštenja Vladi Tuzlanskog kantona da privremeno imenuje Upravni odbor UKC Tuzla, a što je do sada radila Vlada FBiH.

Foto: TIP.ba

Umihanić (SDA): ‘Pravno nasilje trpimo već dugi niz godina’

˝Za pacijente se ništa ne mijenja. Ostaje sve kao što je i do sada bilo. Ono što je novo da će se raditi po starom Statutu UKC-a Tuzla. Imenovanje direktora i UO UKC-a Tuzla  vršit će ministarstvo zdravstva TK i premijer TK˝, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK dr. Šekib Umihanić  za TIP.

Na novinarsko pitanje da li će zbog političke borbe ispaštati na kraju pacijetni, Umihanić je odgovorio: ˝Ne znam na ćemu se temelje te konstatacije. Najvjerovatnije da bi se opravdale kolege iz opozicionih stranaka i vladajuće koalicije na nivou FBiH. Ovo je jedan domaćinski odnos prema UKC-u Tuzla koji smo i do sada imali. Zbog toga se radi sve ovo, da se uvede red u odnose između Tuzlanskog kantona i Vlade FBiH kada je u pitanju UKC Tuzla˝.

Podsjetimo, Vlada FBiH imenovala je nedavno privremeni Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla u sastavu Nedim Salihbegović (predsjednik), Hajrudin Osmić, Enes Gušić, Adnan Muslimović, Dragan Piljić, Enida Nevačinović i Božo Jurić (članovi). Predsjednik i članovi ovo upravnog odbora imenuju se do okončanja konkursne precedore, a najviše do tri mjeseca. Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju Upravnog odbora ove javne zdravstvene ustanove.

Kako tvrde u SDA, Tuzlanski kanton, koji je jedini osnivač UKC-a Tuzla i koji je upisan u registar, uopšte nije konslutovan, već je izostavljen iz ove procedure, što smatraju neprihvatljivim.

Prema mišljenju Umihanića, Odluka Vlada FBiH o imenovanju privremenog Upravnog odbora UKC-a Tuzla je nelegalna. ˝Prema našim informacijama odluka je nelegalna. Odluku je donio premijer FBiH Nermin Nikšić bez prijedloga ministra zdravstva FBiH. Također, postoje još neke tehničke greške u tom imenovanju ˝, navodi Umihanić za TIP.

Foto TIP.ba

TIP: Da li je legalno ovo što je urađeno u Skupštini TK i da li se plašite najavljenih krivičnih prijava od strane opozicije?

Umihanić:  Apsolutno je legalno…Skupština TK je zakonodavno tijelo, imamo pravo da mijenjamo i donosimo zakone. Ne vidim razlog zašto bio neko podnosio krivičnu prijavu.

TIP: Je li ovdje suština u tome ko će ostvariti prevlast da bi imao mogućnost da imenuje i zapošljava u UKC-u Tuzla? Zašto ovo Vlada TK nije radila prije četiri godine kada je na nivu FBiH vlast obnašala SDA?

Umihanić: To jeste pitanje svih pitanja zašto se to nije ranije uradilo. Bilo je nekih inicijativa da se to uradi. Zašto to nije urađeno stvarno ne znam. Razlika između starog i novog Statuta se odnosi na izbor upravljačkih struktura i UO UKC-a Tuzla, ali se odnosi i unutar organizacije na sistematizaciju radnih mjesta, način izbora načelnika organizacionih jedinica i radnih mjesta. Uglavnom se radi o upravljačkoj strukturi unutar UKC-a Tuzla.

TIP: Može li ‘političko natezanje’ Vlade FBiH i Vlade TK dodatno finansijski naštetiti UKC-u Tuzla u narednom periodu?

Umihanić: Drago mi je što se pomenuli termin ‘natezanje’. Najviše liči na tako nešto. Ja bih uz to nazvao sve ovo i pravno nasilje koje trpimo već dugi niz godina. Smatram da se to neće toliko odraziti na finansije jer smo i do sada dobijali mrvice od strane Vlade FBiH.

Podsjetimo, sporazum sa Vladom FBiH UKC Tuzla nikada nije potpisan, iako su se  vladajuće većine na kantonalnom i federalnom nivou mijenjale u proteklim godinama.

Foto: TIP.ba

Hadžić (SDP): ‘Ovo je na granici urušavanja ustanog poretka i nije u skladu sa zakonima’

˝Ovo je na granici urušavanja ustanog poretka i nije u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Vlada FBiH imenuje Upravni odbor. Kada je imenovala Vlada FBiH Fadila Novalića onda je u skladu sa zakonom, sada kada imenuje druga vlada, onda nije u skladu sa zakonom. Imenovanje privremenog UO UKC-a Tuzla od strane Vlade FBiH je odgovor na Odluku Skupštine TK da se povlače iz osnivačkog prava. Dakle, parlamentarna većina je stavila van snage Odluku˝, istakao je za TIP predsjednik Kluba zastupunika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

TIP: Da li je u redu da Vlada FBiH imenuje privremeni UO bez konsultacije sa Vladom TK?

Hadžić: Imali smo Odluku Skupštine TK da se povlači iz osnivačkih prava. Dakle, imate jednog od suvlasnika koji kaže ja se povlačim. Onda danas dođe i kaže što me niste konsultovali. Oni cijelo vijeme pokušavaju da isključe Vladu FBiH, tj. osnivača koji ima budžet 6 milijardi KM i pričaju o razvoju UKC-a Tuzla.

TIP:  Je li ovdje u pozadini politikanstvo i ko će imati mogućnost zapošljavanja u UKC-u Tuzla?

Hadžić:  To pitajte ove koji se bore za to.

TIP: Pitam Vas, SDP je vlast u FBiH…

Hadžić: Logično bi bilo da ukoliko odgovaramo za ono što radi Vlada FBiH da implementiramo politike i da utičemo na procese.

TIP: Suština je u imenovanjima i zapošljavanju?

Hažić: Možda mi želimo da izvršimo kontrolu kako je izvršeno zapošljavanje, nabavljena opreme, vršene trasakcije. Možda je to razlog zašto se borimo…

Na pitanje da prokomentariše navode predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK dr. Šekiba Umihanića da je Vlada FBiH za UKC Tuzla do sada izdvajala ‘mrvice’, Hadžić je odgovorio: ˝ Vlada FBiH je od 2018. do 2021. godine  u UKC Tuzla uložila 31 milion KM direktnih sredstava,  plus sredstva po osnovu Zakona o konsolidaciji zdravstnih institucija, što je negdje oko 11 milion KM˝.

Hoće li pravna zavrzlama oko UKC Tuzla dobiti sudski epilog?

(TIP/Autor: Adis Jašarević)