Skandalozni oglas: Vrtić u BiH zapošljava samo osobe sa hrvatskim državljanstvom

Nije baš česta pojava da se u oglasu za posao u jednoj zemlji, u kojoj će se taj posao i obavljati, traži državljanstvo druge zemlje. Međutim, da ima i ovakvih slučajeva potvrdio je natječaj objavljen na stranici Službe za zapošljavanje HNK Mostar, piše N1.

Naime, Dječiji vrtić “MAŠA i PRIJATELJI” objavio je oglas za posao u kojem se traže tri odgojitelja/ice na određeno vrijeme. Sasvim običan oglas postao je, blago rečeno, vrlo neobičan kada se u “opštim uslovima” navelo da kandidat mora imati “hrvatsko državljanstvo”.

Kako je navedeno, na temelju čl. 30. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (NN HNK, 5/2000), Upravno vijeće Dječjeg vrtića Maša za popunu radnog mjesta na određeno vrijeme traži: završen preddiplomski univerzitetski studij ili stručni studij za odgojitelja predškolske djece, odnosno studij za odgojitelja kojim je stečena viša stručna sprema u skladu s ranijim propisima (odgojitelj predškolske djece – nastavnik predškolskog odgoja), odnosno završen diplomski univerzitetski studij ili specijalistički studij za odgojitelja, punoljetnost, HRVATSKO DRŽAVLJANSTVO, zdravstvena sposobnosti za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima.

oglas-za-vrtic

Dodaje se da pored ovih opštih uslova propisanih zakonom kandidati trebaju ispunjavati i posebne uslove propisane Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj i obrazovanje u HNK-u, Zakonom i Statutom vrtića.

Od zainteresovanih za poziciju odgojitelja/ice uz prijavu se još traži da se dostavi: CV, diplomu o završenoj stručnoj spremi, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o položenom stručnom ispitu i kopiju lične karte.

“Kandidat koji bude primljen obavezan je dostaviti uvjerenje o radnoj sposobnosti, sanitarnu knjižicu i uvjerenje o nekažnjavanju”, navedeno je u oglasu Dječijeg vrtića “MAŠA i PRIJATELJI”. Također, na stranici Službe za zapošljavanje HNK Mostar objavljen je mail na koji se zainteresovani mogu javiti, kao i broj telefona na koji smo zvali za komentar, ali pošto je nedjelja (vrijeme kada je tekst objavljen) niko se nije javio.
Oglas mostarskog vrtića pokrenuo je negativne komentare, a neki od njih su da je “šokantan” i da izaziva “segregaciju”.

Treba napomenuti kako je na stranici Službe za zapošljavanje HNK Mostar, na kojoj je objavljen sporni oglas, istaknuto da je “oglas preuzet iz drugih izvora oglašavanja. Služba za zapošljavanje HNŽ/HNK ne odgovara za navode iz oglasa, izmjene i dopune za vrijeme trajanja oglasa, niti za greške nastale prilikom prenošenja teksta oglasa”.

(TIP)