Vlada FBiH će od EP zahtijevati hitnu isplatu sredstava za rudarske plate

U zgradi Vlade FBiH održan je sastanak delegacija Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i resornim ministrom Vedranom Lakićem. Iako su očekivali prisustvo predstavnika Elektroprivrede BiH, na sastanku ih nije bilo.

Predstavnici sindikata su još jednom ponovili svoje zahtjeve, odnosno poštivanje potpisanog sporazuma kojim je određeno da će plate rudarima biti isplaćivane 25. svakog mjeseca. Dakle, traže hitnu isplatu plate za juni mjesec, kao i isplatu toplog obroka za mjesece maj i juni. Kako su za našu televiziju izjavili, rečeno je da će po završetku sastanka biti upućen hitan zahtjev Elektroprivredi BiH kojim će se tražiti uplata pomenutih sredstava.

Podsjećamo, rudarima kasni isplata plaća za juni te naknade za topli obrok za maj, zbog čega su u utorak, nakon završene prve smjene, u radnički neposluh stupili rudari druge smjene, koji su već dvije noći prenoćili pod zemljom.

Direktor zeničkog rudnika Mensur Hukić jučer je kazao kako plaća i naknada za topli obrok nisu isplaćeni zbog činjenice da je ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila samo 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec, te da je ostvaren prihod “od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza”.

Pored male proizvodnje, dodao je, zeničkom rudniku je blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM, račun su ovog puta prvenstveno blokirali radnici koji više nisu uposlenici Društva. Proizvodnja za prvih šest mjeseci ove godine bila je samo 86.367 tona, odnosno 40,25 posto od plana, koji je bio 214.600 tona, piše Federalna.ba.

(TIP/Foto: Ilustracija)