Bivši obavještajac pod zakletvom izjavio: SAD decenijama vodi tajni NLO program

Bivši američki obavještajni službenik je na izvanrednom saslušanju u Kongresu jučer izjavio da je američka vlada već decenijama vodi tajni program u okviru kojeg se pokušava konstruisati letjelice na osnovu prikupljenih srušenih svemirskih letjelica neljudskog porijekla, prenosi Guardian.

David Grusch, koji je vodio analizu neobjašnjivih anomalnih fenomena (UAP) u okviru agencije američkog Ministarstva odbrane do 2023. godine, rekao je Kongresu da su pronađena “neljudska” bića.

Kako navodi Guardian, saslušanje je potaknuto tvrdnjama Grusha iz juna, kada je rekao da je vlada skrivala svemirske letjelice vanzemaljaca decenijama. U srijedu je Grusch ponovio neke od tih tvrdnji, iako ne sve, i to pod zakletvom.

“U toku obavljanja službenih dužnosti sam obaviješten o višedecenijskom pronalaženju i reverznom inženjeringu UAP-a, kojem mi je bio odbijen pristup“, rekao je Grusch komitetu.

Saslušanje je privuklo veliko interesovanje širom sveta i dovelo do špekulacija i tvrdnji da SAD kriju dokaze o vanzemaljskom životu i tehnologiji, ali sa velikom dozom skepticizma.

Grusch je podnio pritužbu kao zviždač 2022. godine, u kojoj je naveo da je u svojoj ulozi u vladi bio zadužen za istragu šta vojska, obrambena i druge agencije znaju o vanzemaljcima i vanzemaljskim letjelicama, ali je naveo da mu je onemogućen pristup tajnim vladinim NLO programima.

Jučer je rekao da se suočio s “veoma brutalnom” odmazdom zbog svojih navoda.

“Povrijedilo me je i profesionalno i lično”, rekao je Grusch.

Tokom ispitivanja, Grusch je potvrdio da je imao saznanja o “ljudima koji su bili ozlijeđeni ili povrijeđeni” u naporima vlade da prikrije informacije o NLO-ima.

Na pitanje člana nadzornog odbora da li se “plašio za svoj život”, Grusch je odgovorio: “Da, definitivno”.

“Nadam se da će moje akcije na kraju dovesti do pozitivnog ishoda povećane transparentnosti”, rekao je on.

Gruschove tvrdnje da savezna vlada skriva ove dokaze o vanzemaljskim letjelicama od Kongresa, koje je ranije iznio za u intervjuima za Debrief i NewsNation, izazvale su mnogo pažnje u junu, što je navelo nadzorni odbor predvođen republikancima da odmah pokrene istragu.

Tim Burchett, republikanski kongresmen iz Tennesseeja koji zajedno vodi istragu o NLO-ima, tvrdio je posljednjih sedmica da SAD imaju dokaze o tehnologiji koja “prkosi svim našim zakonima fizike” i da vanzemaljske letjelice posjeduju tehnologiju koja bi mogla biti opasna za ljude.

U srijedu je, međutim, Burchett pokušao donekle umanjiti neke od svojih tvrdnji.

“Nećemo na saslušanju govoriti o malim zelenim ljudima ili letećim tanjirima. Žao mi je što sam time razočarao neke od vas. Samo ćemo govoriti do činjenicama”, rekao je Burchett.

Ova izjava je izazvala smijeh mešu nekim od prisutnih, ali je Burchett zatim optužio vladine agencije da ne surađuju po pitanju istrage nadzornog odbora.

Grusch je rekao da mu je bilo “jako teško doći” na saslušanje te da su ga u tome pokušavali spriječiti neki članovi odbora, obavještajne zajednice, Pentagona.

Grusch je tvrdio da su SAD pronašle vanzemaljska bića. Ponovio je svoju izjavu da vlada posjeduje srušene vanzemaljske letjelice, a zatim je upitan da li “imamo tijela pilota koji su upravljali ovom letjelicom?”

“Kao što sam već javno rekao u intervjuu za NewsNation, biološke materije su prikupljene s nekim od ovih prikupljenih (dijelova),” rekao je Grusch.

Naveo je da su te biološke materije “nljudskog” porijekla, te da je to “procjena ljudi s direktnim znanjem o programu” s kojima je razgovarao, a koji su navodno trenutno još uvijek u programu.

Rekao je da je vlada vjerovatno imala saznanja o “neljudskim” aktivnostima još od 1930-ih.

Međutim, kako navodi Guardian, ponekad je Grusch djelovao manje otvoren govoreći pod zakletvom nego u intervjuima za medije.

U intervjuu za NewsNation u junu, Grusch je tvrdio da je vlada imala “veoma veliku, poput fudbalskog terena” vanzemaljsku letjelicu, dok je za Le Parisien, francuski list, naveo da SAD posjeduju letjelicu “nalik zvonu” koje je vlada Benita Musolinija oporavila u sjevernoj Italiji 1933. godine.

U srijedu se činilo da Grusch ne želi ulaziti u detalje o tim tvrdnjama, pozivajući se na pitanja sigurnosti. Grusch je na saslušanju rekao da je spreman da elaborira u četiri oka, ali je njegova suzdržanost izazvala spekulacije među skepticima.

Uoči saslušanja obilježile su optužbe Burchetta i njegove suistražiteljice, Ane Pauline Lune, republikanske kongresmenke sa Floride, da su zvaničnici vlade blokirali protok informacija prema Kongresu o ovoj temi.

Nakon saslušanja je Burchett za Guardian rekao da je zadovoljan i da vjeruje da je Grusch kredibilan izbor.

Pentagon je demantovao Gruschove tvrdnje o zataškavanju. U saopćenju, glasnogovornica ministarstva odbrane, Sue Gough, rekla je da istražitelji nisu otkrili “bilo kakve provjerljive informacije koje bi potkrijepile tvrdnje da su bilo kakvi programi u vezi sa posjedovanjem ili reverznim inženjeringom vanzemaljskih materijala postojali u prošlosti ili postoje trenutno“.

Ostali svjedoci na saslušanju bili su David Fravor, bivši komandant mornarice koji je ispričao kako je vidio čudan objekt na nebu dok je bio na misiji obuke 2004. godine, i Ryan Graves, penzionisani pilot mornarice koji je tvrdio da je vidio neidentifikovane vazdušne fenomene u blizini atlantske obale “svakog dana barem nekoliko godina”.

Graves, koji je od tada osnovao Americans for Safe Aerospace, neprofitnu organizaciju koja se bavi UAP-ima, rekao je da je izgleda “izrazio zabrinutost više od 30 komercijalnih aviona i vojnih veterana koji su mi povjerili da su imali slične susrete” s takvim fenomenima.

Upitan da li postoje sličnosti između onoga što je on vidio i drugih slučajeva, rekao je da su mnogi od prijavljenih NLO-a bili “tamnosive ili crne kocke unutar čiste sfere” gde su “vrhovi kocke dodirivali unutrašnjost sfere ”.

Grusch nije sam vidio navodne vanzemaljske letjelice, ali je rekao da su njegove tvrdnje zasnovane na “opsežnim intervjuima s visokim obavještajnim zvaničnicima”. Međutim, skeptici su izrazili da optužbe da vlada krije informacije o NLO-ima nisu ništa novo.

“Priča je u skladu s mnogo sličnih priča koje su se ranije širile, sežući u 1980-ih i 1970-ih, a koje sve navode da je američka vlada čuvala nevjerovatnu tajnu, doslovno najneobičniju tajnu koju bi čovječanstvo moglo imati, ne samo nekoliko sedmica ili mjesecima, nego godinama i decenijama, bez značajnog curenja informacija ili dokumentarnih dokaza koji bi ikada mogli izaći na vidjelo”, rekao je Graff ranije za Guardian.

“Mislim da kada pogledate sposobnost vlade da čuva druge zaista važne tajne, postoji mnogo razloga za sumnju u sposobnost vlade da to učini”, rekao je on.

(TIP/Izvor: Guardian/Foto: REUTERS/Elizabeth Frantz)