Mladi stručnjaci slijede svoje snove u Varešu

Vareš koji je do prije koju godinu bio praktično bez nade za normalan život, danas je poželjno mjesto za mlade školovane kadrove.

Rudnik barita, cinka i olova koji bi trebao početi sa proizvodnjom u zadnjem kvartalu ove godine pomogao je u promjeni slike o gradu koji je do prije koju godinu bio skoro avetinjski prazan. Radi se o jednoj od najvećih investicija u Bosni i Hercegovini, ali i na Balkanu, vrijednosti oko 250 miliona dolara.

Vareš je danas poželjno mjesto za mlade školovane kadrove. Rudnik barita, cinka i olova Adriatic Metals koji bi trebao početi zvanično sa proizvodnjom u posljednjem kvartalu ove godine pomogao je u promjeni slike ovog mjesta.

Haris Rizvanović, mladić koji je napustio udobnost Zapada kako bi slijedio svoje snove u vlastitoj zemlji, postigao je uspjeh radeći kao specijalista za komunikacije u rudarskoj kompaniji i izgradio sretan obiteljski život. Ne samo da je, kaže, pronašao profesionalno ispunjenje u svom poslu, već je izgradio i zadovoljavajući privatni život, okružen voljenima i uživajući u zadovoljstvu ostvarivanja svojih snova u vlastitoj zemlji.

Haris Rizvanović (Ustupljeno Al Jazeeri)

Potencijal za privlačenje stranih investicija

“Adriatic Metals je inspirativan primjer kako jedna kompanija može transformirati lokalnu zajednicu. Njihova prisutnost u Varešu je donijela nova radna mjesta, ulaganja i infrastrukturne promjene koje su osvježile grad i podigle kvalitetu života stanovnika. Postao simbol mogućnosti i potencijala koje Bosna ima za privlačenje stranih investicija i razvoj industrije. Njihova predanost visokim standardima, društveno odgovornom poslovanju i saradnji s lokalnom zajednicom otvara vrata za daljnje investicije i otvaranje novih radnih mjesta, stvarajući pozitivan domino efekt za cijelu državu”, kazao je Haris Rizvanović.

Nermin Taletović, viši hidrogeolog, nakon desetogodišnjeg iskustva na domaćim i međunarodnim projektima, sa suprugom i dvoje djece preselio se iz Tuzle u Vareš. Posao u ovoj kompaniji ih je spriječio da napuste Bosnu i Hercegovinu, kao što su mnogi mladi bračni parovi učinili u potrazi za boljim životom.

„Kroz moj dugogodišnji rad sam zaključio da samo strane investicije sa pozitivnom kulturom poslovanja i korektnim odnosima prema svojim zaposlencima mogu zaustaviti odliv mladih ljudih iz Bosne i Hercegovine“, objasnio je Nermin Taletović.

Nermin Taletović (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kakanjka Emina Ademi – Frljak pridružila se kompaniji po njenom osnivanju, prije pet godina na poziciji geologinje zadužene za oblast izvještavanja. Određen vremenski period je svakodnevno putovala na posao na relaciji Kakanj – Vareš, da bi se prošle godine  odlučila skrasiti u Varešu.

“Kao neko ko je od samog starta uključen u ovaj projekat, smatrala sam da treba da istinsku postanem dio vareške zajednice i učestvujem u pisanju nove istorije ovog gradića. Od prošle godine sam građanka Vareša, gdje sam s mužem kupila nekretninu. U Varešu se osjećamo dobrodošlim i prihvaćenim, uživamo u bogatoj i netaknutoj prirodi i namjeravamo ovdje ostati”, rekla je Emina Ademi – Frjak.

Emina Ademi – Frljak (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ivan Lovrić, novinar Radio Bobovca, jedine medijske kuće u ovom mjestu, naglasio je da kompanija Adriatic Metals donijela puno dobroga Varešu od kako je došla, te da daje sve bolje rezultate.

“Prije tri–četiri godine imali su nekoliko radnika, a taj se broj do danas povećao na više od 200 zaposlenih, od čega su više od polovine ljudi iz Vareša. Svijetla i perspektivna budućnost je kroz rad u ovoj kompaniji koja na svaki način pokušava da pomogne lokalnoj zajednici. Pomažu u izgradnji infrastrukture, daju donacije raznim organizacijama. Ono što je najbitnije je da su mladi zainteresirani za rad u ovoj kompaniji. Priliku za posao koju dobiju i plaće koje su odlične za naše uslove, je nešto što im se ne može pružiti ni na Zapadu, a ovdje su kod svoje kuće”, izjavio je Ivan Lovrić.

Sa mineralnim sirovinama Vareš je naš Mali Ural

Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, naglasio je da “ovo nije isti grad koji je bio prije nekoliko godina, kada je bio bez neke perspektive”.

“Na svakom koraku vide se promjene, vidi se osmjeh na licu građana. Zahvaljujući projektima u rudarstvu i turizmu koji donose nova radna mjesta ulazimo u bolja vremena. Ti projekti daju nadu mladima da će biti posla za njih, da ne napuštaju ovo naše lijepo mjesto”, kazao je Zdravko Marošević.

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli potpisao je sa Adriatic Metalsom iz Vareša sporazum o izvođenju prakse za studente, Studenti starijih godina planirano je da provedu mjesec dana u Varešu i upoznaju se sa procesima istraživanja, prerade, ispitivanja, utvrđivanja geološkog sastava ruda koje se planiraju eksploatisati.

Studenti Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli na praksi u Varešu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, naglasio je da Vareš obiluje mineralnim sirovinama, da je on “naš Mali Ural”.

Alem Logo, direktor Adriatic Metalsa BH ustvrdio je da otvaranje rudnika u Varešu ima enorman učinak na privredu grada Vareša, Zeničko-dobojskog kantona, kao i na državu Bosnu i Hercegovinu.

“To potvrđuje i naš status projekta od posebnog državnog interesa, kojeg smo stekli u martu ove godine. Naš kapitalni projekat će činiti dva posto ukupnog BDP-a države Bosne i Hercegovine i predstavljaće 25 posto ukupnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Jedinstvenim procesom modernog rudarenja produžavamo životni vijek rudnika na više od  20 godina. Ovaj projekat, pored činjenice da je riječ najvećoj investiciji u BiH u rudarstvu, ima i svoju dodatnu vrijednost koja se ogleda u načinu na koji smo uspjeli postići uspješnu sinergiju između lokalnih zajednica, investicija i zaštite životne sredine”, rekao je Alem Logo. .

Prvi čovjek kompanije pojasnio je da na različitim pozicijama, uključujući i pozicije geologinja, rudarskih i inžinjerki metalurških projekata, radi 30 posto žena, “što našem projektu daje dodatnu dimenziju kvalitete”, da su zbog toga iznimno ponosni jer je netipičan za sektor rudarstva.

Vareš i BiH na svjetskoj mapi rudarstva

Adriatic Metals je bh. kompanija za istraživanje i eksploataciju mineralnih resursa – cinka, olova i srebra – u općini Vareš. U vlasništvu je britanske kompanije Adriatic Metals plc. koja je listirana na ASX – Australska berza vrijednosnih papira (ASX: ADT).

Sa podizvođačima i konsultantima trenutno zapošljava više od 200 osoba, i sarađuje sa oko 300 različitih podizvođača. Riječ je o projektu koji vareški kraj i Bosnu i Hercegovinu stavlja na svjetsku mapu rudarstva 21. stoljeća.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Autor: Mirza Dajić)