Za vikend najavljene rekordne vrućine, kretanje svedite na minimum

Toplotni val koji je zahvatio Evropu osjete i građani Bosne i Hercegovine. Temperature na jugu zemlje danas su dostizale i 37 stepeni. Na snazi je narandžasto upozorenje. Ovakvo vrijeme, upozorava struka, može biti potencijalno opasno, pogotovo za radnike koji se bave poslovima na otvorenom.

Uprkos pozivima iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku upućenog poslodavcima da poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodne mjere da bi zaštitili radnike, oni građevinske i druge poslovi i dalje obavljaju u najtoplijem dijelu dana.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda apeluju na građane da kretanje tokom dana svedu na minimum. Upozoravaju da će dane vikenda pred nama obilježiti visoke dnevne, ali i noćne temperature. Tako će biti i početkom naredne sedmice.

“Prema sadašnjim pokazateljima i dalje će biti zaista visokih temperatura, nisu isključene vrijednosti i 40 stepeni Celzijevih”, ističe Dženan Zulum, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Visoke temperature obično najviše problema zadaju hroničnim bolesnicima i starijim osobama. Međutim, iz tuzlanskog Doma zdravlja ističu da je trenutno primjetan povećan broj pacijenata mlađe životne dobi.

“U dnevnoj smjeni broj pacijenata starije životne dobi koji traže našu pomoć je znatno smanjen. Uglavnom se javljaju mlađi pacijenti koji su, izgleda, primorani da svoje potrebe rješavaju u ovom periodu kad preporučujemo da se ne kreću”, navodi Selma Mehačević, specijalist urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla.

Građani s kojima smo razgovarali uglavnom se pridržavaju preporuke nadležnih. Izlaze samo onda kada moraju:

“Pobjegnem malo u hlad. Pojačam voće i povrće, pridržavam se ovog što su ljekari rekli. Meni je žao ovih koji su izloženi, ovih koji asfaltiraju, koji su na otvorenom poput komunalaca, parka, svih poslova koji se obavljaju na otvorenom.”

“Gdje idem bit će klima i neće biti problema. I opet dođem do kuće, sklonim se. Ne sunčam se previše.”

Procjene evropskih meteoroloških stanica govore da će temperature ovog ljeta biti rekordne. Za našu zemlju rekordna je bila 1901. godina. Tada je u Mostaru izmjereno 46,2 stepena Celzijevih. Maksimalna izmjerena temperatura u julu u glavnom gradu naše domovine iznosila je 38,5 stepeni Celzijevih.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: FB)