Vještački zaslađivač proglašen uzročnikom raka

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je i zvanično vještački zaslađivač aspartam, koji se koristi u hiljadama proizvoda, uključujući dijetalna gazirana pića, sladoled i žvakaće gume, “mogućim” uzročnikom raka.

Panel stručnjaka je napomenuo da je ova zamjena za šećer sigurna ako se konzumira u ograničenim količinama. Međunarodna agencija SZO za istraživanje raka (IARC) klasifikovala je u novom izvještaju aspartam kao “vjerovatno kancerogen za ljude”, prenosi agencija PA.

IARC ima dvije ozbiljnije kategorije – “vjerovatno kancerogen za ljude” i “kancerogen za ljude”. “Ne savjetujemo potrošačima da u potpunosti prestanu da ga konzumiraju. Samo savjetujemo malo umjerenosti”, izjavio je doktor Francescco Branka, direktor odjeljenja SZO za ishranu i bezbjednost hrane.

Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive Organizacije za hranu i poljoprivredu, koji je proveo komplementarnu studiju, ostao je pri svom savjetu da je bezbjedno da osoba dnevno konzumira 0-40 miligrama aspartama po kilogramu tjelesne težine.

SZO je saopštila da će osoba teška 70 kilograma morati da konzumira više od devet do 14 konzervi dijetalnih bezalkoholnih pića dnevno da bi premašila dnevne sjmernice.

(TIP/Izvor: Srna)