Der Standard: Dodik napravio predzadnji korak prije proglašenja secesije

“Putinov čovjek na Balkanu”, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, koristi ovo ljeto za dramatične korake u pokušaju da “ucijeni Zapad”, piše austrijski list Der Standard. Međutim, stručnjak za ustavno pravo navodi da je Dodik posljednjim odlukama napravio “predzadnji korak prije proglašenja secesije”.

Der Standard u analizi objašnjava odluke Narodne skupštine Republike Srpske da se na teritoriji entiteta na provode odluke Ustavnog suda BiH, te da se odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta ne objavljuju u entitetskom Službenom glasniku.

“Ruski interes je provocirati Zapad na Balkanu”

Objašnjava se uloga visokog predstavnika, te da je njegov zadatak da “štiti Bosnu i Hercegovinu od napada etničkih nacionalista poput Dodika”, i da zato Dodik ne poduzima samo akcije protiv državnih institucija, već i protiv OHR-a.

“Dodik ne priznaje visokog predstavnika Schmidta na njegovoj funkciji. On blisko sarađuje sa Kremljom, tako da njegove političke odluke uvijek treba posmatrati u svjetlu interesa Rusije. A svakako je u interesu Kremlja da oslabi i provocira zapadne sile i na Balkanu”, navodi ovaj list.

Schmidt je početkom jula proglasio neustavne odluke parlamenta RS-a nevažećim i izmjenio krivični zakon po kojem se sada oni koji se ne pridržavaju njegovih odluka mogu osuditi na kaznu do pet godina zatvora.

“Ovo je bilo upozorenje Dodiku. Ali Dodiku je bilo svejedno i kao predsjednik Republike Srpske je odredio da se odluke visokog predstavnika više ne mogu objavljivati ​​u Službenom listu RS”, objašnjava se, te se dodaje da je to navelo direktoricu te institucije Milku Devušić da podnese ostavku, jer bi mogla biti procesuirana po novom zakonu ako posluša Dodika.

Međutim, Dodik je brzo pronašao drugu osobu koja je preuzela dužnost i voljno slijedila njegove upute.

“Dakle, situacija dolazi do vrhunca. Dodik se ponaša kao da nema funkcije visokog predstavnika, zanemaruje ustav i priprema dalje korake da uništi državu BiH”, zaključuje se.

“Dodik pokušava ucijeniti Zapad”

Der Standard navodi da je u pozadini svega ovoga i Dodikov pritisak da državna imovina ne ide u korist države u cjelini, već Republici Srpskoj.

“On očigledno pokušava da ucijeni Zapad na sljedeći način: Ako mi ne date više novca, uništiću državu”, navodi se.

Stručnjak za međunarodno i ustavno pravo iz Graza Josef Marko smatra da su novi zakoni RS i Dodikovo djelovanje “predzadnji korak prije proglašenja secesije“.

“Ako jedna cjelina kaže da se zakoni druge cjeline kojoj pripada više ne primjenjuju tu, onda se više ne priznaje cijeli pravni sistem na kojem se zasnivaju odredbe ustava”, izjavio je za Der Standard Marko, navodeći da se ovdje radi o situaciji koja ga podsjeća na odluku slovenačkog parlamenta iz 1990. godine, prema kojoj više tu nisu važili savezni zakoni Socijalističke federacije Jugoslavije.

Međutim, naveo je da su prema jugoslovenskom ustavu republike mogle da se proglase nezavisnost, da da prema Ustavu Bosne i Hercegovine ova mogućnost ne postoji. Marko podsjeća i da je Evropski sud za ljudska prava proglasio prihvatljivim poticanje na secesiju u okviru slobode izražavanja, ali da to ne važi za poticanje na nasilje.

“Dodikovi koraci više nemaju veze sa slobodom izražavanja, on aktivno krši ustav”, navodi se.

Marko smatra da bi Schmidt stranku Dodikovu stranku SNSD mogao zabraniti zbog neustavnog djelovanja, te da bi ovo, barem kratkoročno, moglo izazvati politički šok.

Schmidt bi imao i opciju da smijeni Dodika, “ali se po svemu sudeći ne usuđuje to učiniti”, navodi se.

Marko smatra da je Schmidtova strategija da natjera administraciju i pravosuđe da ne izvršavaju neustavne odluke NSRS “potpuno ispravna”.

Međutim, veliko pitanje koje se sada tiče svih u Bosni i Hercegovini je da li su bosanskohercegovačke institucije u stanju implementirati odluke visokog predstavnika.

“Samo proglašavanje nečega ništavim nema efekta sve dok nadležni ne mogu da preduzmu odgovarajuće mjere“, kaže Marko, te ističe da bi organi za provođenje zakon a trebali krivično goniri svakoga ko ko krši Schmidtove odluke.

Navodi se da je Dodik uveo zvaničnike u entitetu RS u “sukob lojalnosti”, te da se u sve uključilo državno Tužilaštvo i SIPA.

Navodi se i da je Schmidt na jednom događaju u Dubrovniku izjavio: “Ne znam šta koristi Milorad Dodik, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne nudi vezu sa političkom realnosti. Zato mi ovo moramo da držimo pod kontrolom”.

Međutim, kako navodi Der Standard, “i sam Schmidt je oslabljen jer je dozvolio da ga iskoriste hrvatski nacionalistički HDZ i američki State Department i na njihov zahtjev promijenio izborni zakon u izbornoj noći”.

(TIP/Izvor: N1)