SAD stavile Aleksandra Vulina na crnu listu

Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je stavio Aleksandra Vulina, šefa Obavještajne službe Srbije, na crnu listu.

Na stranici kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) se navodi da je Vulin sankcionisan na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033, te da ovo “naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima i koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

“Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu”, naglašava se.

“Ministarstvo neće oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson.

“Današnjem akcijom Aleksander Vulin se poziva na odgovornost za njegova koruptivna i destabilizujuća djela koja su također omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu”, dodaje se.

U obrazloženju se navodi da je Vulin “umješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije”.

“Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srbijanskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je označen od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, navodi se.

Ističe se da su Vulinovi postupci “unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji”.

“Ova djela uključuju korištenje njegovih ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu”, dodaje se.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Agencija Anadolija)