“Majke Srebrenice su naša moralna snaga”

U okviru vjerskog dijela programa obilježavanja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, na musali u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari sinoć su proučeni sura Jasin, kelimei-tevhid, zikr i hatma-dova, javlja MINA.

Suru Jasin su proučili preživjeli imami zaštićene zone Srebrenica i sadašnji imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, a zikr su učili predstavnici Tarikatskog centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima, muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović se osvrnuo na sadržaje koji su realizovani jučer u Potočarima, a koji doprinose kulturi sjećanja.

– Zahvaljujemo vam što ste večeras u ovom ibadetu, ovdje na šehitlucima u Potočarima. Danas je realizovana konferencija, a u utorak će biti i komemoracija. To su važni skupovi sa kojih se, sa ovog posebnog mjesta na zemaljskoj kugli, pošalje poruka cijelom svijetu – rekao je muftija Fazlović.

Podsjetio je da je prema islamskom učenju šehid osoba koja vlastiti život žrtvuje u ime Allaha, dželle šanuhu, braneći život nedužnih, njihovu vjeru, slobodu i čast.

– Naša zemlja Bosna i Hercegovina, zbog teške povijesti kojoj su doprinosili mnogi sa svih strana, opstala je Allahovom voljom, potom velikim zalogom i žrtvom svih njenih branilaca, posebno šehida. Šehidi su prema učenju islama na visokom stepenu časti i plemenitosti. To potiče još od šehida Bedra pa kroz sva vremena do ove zemlje i njenih stanovnika. Opstala je država Bosna i Hercegovina u časti i slobodi i zato što su njezini temelji, veoma često, natapani krvlju njezinih sinova, plemenitih šehida – istakao je muftija Fazlović.

Ukazao je na to kako su šehidi sa svojom čašću i plemenitošću na posebnom mjestu u našoj vjeri, tradici i narodu ali isto tako i njihove porodice, posebno njihove časne majke.

– One kao majke šehida genocida, majke su svih nas. Ko njih ne poštuje, ne poštuje naš narod. Ko njih uvrijedi, uvrijedio je svakoga od nas. Majke Srebrenice, predvođene našom Munirom Subašić, poštovane su i u svim važnim institucijama u svijetu. To nisu mogle zaslužiti mržnjom. Naprotiv, njihova snaga je zasnovana na ljubavi i bolu. Želim poručiti svima onima koji teško mogu razumjeti ova plemenita bića: majke Srebrenice su savjest našega vremena i naša moralna snaga. Uz njih su i sve porodice naših šehida, svi Srebreničani koji žive u svome gradu, Bošnjaci Podrinja i svi oni koji žive na svakom drugom mjestu gdje su bili pogromi i teški zločini – istakao je muftija Fazlović.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Mina)