Vijećnici PDA i NIP-a pokrenuli opoziv SDA-ovog načelnika Banovića Bege Gutića

Na protokol Općine Banovići u ponedjeljak  su predati potpisi za smjenu načelnika Bege Gutić (SDA). Naime, predsjednik kluba PDA u Općinskom vijeću Sifet Ikanović i Predsjednik OO NIP i vijećnik u Općinskom Edin Žunić predali su  spisak potpisa općinskih vijećnika koji žele smjenu načelnika.

Sifet Ikanović i Edin Žunić/Foto: Raport

– Incijativa za smjenu sa 14 potpisa vijećnika stigla je predsjedavajućem Općinskog vijeća. Među tih 14 potpisa su i dva vijećnika SDA – potvrdio je Gutić za Faktor.

Općinsko vijeće Banovići broji 25 vijećnika, pa je za usvajanje incijative potrebno 13 glasova. Do sada je većinu koja je brojala 13 vijećnika predvodila SDA, što znači da ukoliko dva vijećnika glasaju za incijativu o opozicu Gutića, uslijedit će referendum.

Foto: Arhiva

– Obavit ćemo razgovore sa dva vijećnika SDA da vidimo o čemu se radi, čime su nezadovoljni. Ukoliko u Općinskom vijeću bude potrebne većine da se usvoji incijativa o opozivu, posljednja riječ ipak pripada građanima koji će odlučivati na referendumu – zaključio je Gutić.

Incijativu za opoziv potpisalo je 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP) te dva vijećnika SDA Nermin Kovačević i Adnan Okanović. Predsjedavajući Vijeća dužan je sazvati sjednicu, a rokovi za to su kratki, tako da bi sjednica mogla biti održana možda već do kraja ove sedmice.

(TIP)