Priznanje Gradu Tuzli za podršku projekta „Let’s Do It Tuzla“

U Gradskoj upravi Tuzle u četvrtak je gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić sa saradnicima,  pomoćnikom gradonačelnika Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, dr. sc. Miralemom Mulaćem i stručnom savjetnicom za komunalnu higijenu i zimsku službu, Almom Bubić ugostio predstavnike „Let’s Do It“ projekta u Bosni i Hercegovini. Udruženje građana Multi Tuzla volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ je do sada organizovao u 115 općina i gradova, a Tuzla je bila jedna od prvih učesnica.

Tokom sastanka predstavnici su iskazali zadovoljstvo saradnjom i desetogodišnjom podrškom koju Gradska uprava pruža na realizaciji projekta „Let’s Do It Tuzla“, te su gradonačelniku Lugaviću uručili priznanje kao znak pažnje za ostvarene rezultate u očuvanju okoliša.

Gradonačelnik Lugavić zahvalivši se u ime Grada Tuzle, ali i građanki i građana Tuzle na priznanju, te ističući važnost projekta, kazao je: “Meni je veoma bitno da su danas mladi ljudi, došli da nam prezentuju dosadašnje rezultate i njihovu viziju budućih projekata. Mladi su oni koji imaju motiva da grade kvalitetnu budućnost i u tom kontekstu je Grad Tuzla veoma otvoren i uvijek će podržavati projekte ove i svih drugih organizacija na polju zaštite okoliša, smanjenja aerozagađanja i svih drugih aspekata koji će učiniti život naših građanki i građana još boljim i još kvalitetnijim. Pored ovog projekta, Grad Tuzla samostalno iz Budžeta Grada Tuzle realizuje veliki broj aktivnosti koje su vezane za čišćenje deponija, okoliša, sadnju drveća. Samo u proljeće ove godine posađeno je 250 sadnica na području našeg grada, u jesen će se takođe nastaviti sa tom sadnjom. Dakle, veoma je značajna saradnja između nevladinog sektora, javnog sketora i građana s ciljem stvaranja još boljeg kvaliteta života i još boljeg ambijenta za život građana, a sve s aspekta zaštite životne sredine i smanjenja aerozagađanja.”

„Let’s Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 191.981 volontera, koji su očistili oko 15.370 tona otpada i zasadili 475.716 sadnica raznih vrsta drveća. Zajedno možemo učiniti mnogo više, poruka je  susreta.

(TIP)