On bi k‘o da ide, drugi mu k‘o ne daju: Nikšić ostaje na čelu SDP-a

Socijaldemokratska partija BiH u subotu će održati Kongres kako bi produžila mandat Nerminu Nikšiću, koji je sa njenog čela trebao otići prošlog mjeseca…

Osmi redovni kongres Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine održaće se sutra. Prema najavama, očekuje se obraćanje predsjednika Nermina Nikšića, te izvještaji o radu predsjednika i drugih tijela partije, kao i prijedlozi statuta partije i rezolucije. Statut kaže da Nikšić ne može biti izabran treći put za predsjednika, jer mu je drugi uzastopni mandat istekao u maju ove godine.

ROKOVI SU ISTEKLI

O predstojećem kongresu smo željeli razgovarati sa funkcionerima, članovima SDP-a BiH. Od jedanaest poziva upućenih različitim funkcionerima nismo dobili odgovor. Na osnovu nejavljanja stiče se dojam da niko ne želi pričati o događaju koji slijedi.

Federalni delegat i najvjerovatnije kandidat za načelnika Općine Stari Grad Irfan Čengić je na godišnjem odmoru. Rekao nam je da ne bi ništa komentarisao niti o rukovodstvu partije pričao. Nekoliko dana ranije Čengić je u medijima kazao kako nema kontakt sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, izuzev na formalnim sastancima, dok sarađuje sa većinom potpredsjednika SDP-a. Istakao je da neće prisustvovati Kongresu SDP-a jer je zakazao godišnji odmor, ali i zbog principa, s obzirom na to da ne podržava način na koji je sazvan Kongres niti dostavljene materijale koji nisu u skladu sa Statutom partije, piše Oslobođenje.

”Ono što je u materijalima nije u skladu sa Statutom niti u rokovima predviđenim Statutom. Predložene su neke izmjene i većina ide u tom pravcu, a ja ne želim učestvovati u tome. Kongres SDP-a mi nije ni hitan ni bitan. U ovom trenutku i na ovaj način me ne zanima ko će biti predsjednik. Ne želim biti na Kongresu kad se to bude radilo”, kazao je Čengić u emisiji Hayat TV.

Isključenja se ne boji, jer sve radi u skladu sa Statutom.

”SDP je za mene više od rukovodstva SDP-a. Glasači su pokazali šta misle o SDP-u. Najveće povjerenje dobili su Jasmin Imamović, Denis Bećirović, ja, Benjamina Karić. Podržavam ono što politički radi Denis Bećirović. Možda da se vodi takva politika i u SDP-u, bila bi veća podrška i u narodu”, kazao je Čengić.

Zukan Helez, potpredsjednik partije, aktuelni zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane, prije nekoliko dana je rekao da SDP-u treba novih, mladih ljudi. Za njega je Nermin Nikšić u procesu formiranja nove vlasti bio ključni čovjek i zbog toga nema ništa protiv da on ostane na čelu SDP-a.

”Bio je žrtva napada i on je to doveo do kraja. Prijedlog će vjerovatno biti da mu se mandat produži jedan period, koliko će to biti, odlučit ćemo na Kongresu. Moj će prijedlog biti da to ne bude dugo”, zaključio je Helez.

Prema Statutu SDP-a, Nikšić treći put ne može da bude izabran za predsjednika. Izmjene Statuta, koje će biti na dnevnom redu Kongresa, omogućile bi produženje mandata Nikšiću na čelu partije.

JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS

Nikšiću bi mandat predsjednika stranke trebao biti produžen za najmanje godinu i po, tj. novi predsjednik bi se trebao birati nakon lokalnih izbora 2024. Prema Statutu, predsjednik SDP-a se trebao birati ove godine, tačnije procedura je trebala biti pokrenuta u martu, kako bi s istekom Nikšićevog drugog mandata, njegov nasljednik preuzeo stranku u maju. Trenutno je statutarna obaveza da članstvo prvo izabere predsjednika, a onda da se održi kongres. Napominjemo da u SDP-u svi članovi mogu birati predsjednika, tj. kongres ne bira predsjednika. Nikšić je po principu jedan član – jedan glas za predsjednika izabran 2015. i 2019, piše Oslobođenje.

(TIP/Foto: Oslobođenje)