Spašeno 300 djece iz sirotišta u glavnom gradu Sudana, 71 umrlo

Oko 300 djece raznih uzrasta spašeno je iz sirotišta u glavnom gradu Sudana Kartumu, gdje su bili blokirani dok su se vodile borbe između zaraćenih strana u gradu, saopštili su danas zvaničnici humanitarnih organizacija. Djeca su evakuisana pošto je u toj ustanovi od sredine aprila umrlo 71 dijete od gladi i bolesti.

Tragedija u sirotištu Al Maygoma bila je glavna vijest prošlog mjeseca, dok su se borbe vodile između sudanske vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

Stradanje djece upozorilo je na teške posledice koje civili snose od sredine aprila kada su izbile borbe između snaga vjernih generalu Abdel-Fattah Burhanu i snaga RSF koje predvodi general Mohammed Hamdan Daglo.

Oko 300 djece iz sirotišta Al-Maygoma prebačeno je na “bezbjedniju lokaciju” u toj zemlji, rekao je portparol UNICEF-a, agencije Ujedinjenih nacija za djecu, Ricardo Pires. Sudanska ministarstva za socijalni razvoj i zdravstvo preuzela su brigu o djeci, dok je UNICEF obezbijedio humanitarnu podršku uključujući ljekarsku pomoć, hranu, aktivnosti obrazovanja i igre, rekao je Pires. On je rekao da su djeca pregledana poslije dugog puta do nove lokacije i da će svako dijete, kome je to potrebno, biti smješteno u bolnicu.

Međunarodni komitet crvenog krsta, koji je pomogao u evakuaciji, rekao je da su djeca stara od jedne do 15 godina prebačena pošto je obezbijeđen bezbjedan koridor do Madanija, glavnog grada provincije Jazira, na oko 135 kilometra jugoistočno od Kartuma. Prebačeno je i 70 osoba koje će se brinuti o djeci.

“Djeca su imala jako teške trenutke u oblasti gdje je sukob bjesnio poslednjih šest sedmica, bez pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj njezi, a posebno je teško za mališane sa specijalnim potrebama”, rekao je Jean-Christophe Sandoz, šef delegacije Međunarodnog crvenog krsta u Sudanu.

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu humanitarnu organizaciju Hadhreen rekao je da su djeca prebačena kasno u utorak do nove ustanove u Madaniju. On je saopštio da je najmanje 71 dijete umrlo u sirotištu Al Maygoma u Kartumu od početka rata u Sudanu 15. aprila.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta)