Svi zastupnici podržali hitnu proceduru ukidanja PDV-a na doniranu hranu

Kako je na svom Twitter profilu objavio zastupnik SDP-a Saša Magazinović svi zastupnici podržali su hitnu proceduru za Zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. Izjašnjenje o zakonu će se održati danas popodne. “Divna i neobična situacija u Parlamentu BiH”, napisao je Magazinović.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV u parlamentarnu proceduru uputili su zastupnici Saša Magazinović, Nenad Grković, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Sabina Ćudić, Jasmin Imamović, Predrag Kojović, Ermina Salkičević-Dizdarević, Rejhana Dervišević, Albin Muslić, Mia Karamehić-Abazović, Nihad Omerović, Elvisa Hodžić i Aida Baručija, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Na predloženom dnevnom redu je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je cilj obezbjeđivanje bolje kadrovske popunjenosti Oružanih snaga BiH.

Pred zastupnicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji su predlagač poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija. U obrazloženju su naveli da se izmjene odnose na pravo na rad u trajanju od pola radnog vremena za sve roditelje i njegovatelje nakon porodiljskog odsustva.

Previdviđeno je i razmatranje prijedloga zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te Zakona o državljanstvu BiH.

Zastupnici bi trebali da raspravljaju i o Prijedlogu zakona o moru, čiji su predlagač poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago. Predlagači obrazlažu da je potrebno donijeti ovaj zakon jer je BiH obalna zemlja i potrebno je da ima propise kojima se uređuje morski i pomorski prostor i pravni režim u njima.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj komisije Kolegija i Zajedničke komisije oba doma o nastojanju za postizanje saglasnosti za nekoliko poslaničkih prijedloga o izmjenama i dopunama zakona i poslaničkih zaključaka.

Predviđeno je da zastupnici razmatraju i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, te informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH i informacijiu o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Harun Muminović)