Priče o mogućoj smjeni SDA-ove vlasti u TK; Da li SDP u TK ‘puca’ u prazno? Premijer Halilagić: ‘Unutarstranački izbori u SDP-u i svako traži svoju poziciju’

Priče o mogućoj smjeni SDA-ove vlasti u Tuzlanskom kantonu su postale sve glasnije, a određene procese već izvjestan period, u tišini, obavljaju članovi SDP-a. Shodno konstalaciji odnosa u skupštinskim klupama, posao bi u konačnici mogli odraditi preletači.

Tiha priča o mogućoj smjeni Vlade Tuzlanskog kantona koju predvodi premijer Irfan Halilagić iz SDA, počela je prije okvirno mjesec dana, kada se pokušala formirati nova skupštinska većina.

Prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP), Naša stranka i Pokret demokratske akcije (PDA) pokušali su pridobiti nekoliko zastupnika sa kojima bi formirali novu vlast, međutim, to im nije pošlo za rukom.

Foto: Fena/arhiva

Ove četiri stranke u kantonalnoj skupštini trenutno imaju svega 12 ruku, dok im je za formiranje nove vlasti potrebno još šest. Uvertiru u rušenje Halilagićeve vlade trebali su poslužiti izbori u Živinicama, tačnije pobjeda SDP-ovog kandidata Hajrudina Kozarevića, ali plan nije uspio jer je SDA-ov član Began Muhić ubjedljivo osvojio mandat gradonačelnika.

Živinički šamar navedenoj četvorci nije značio kraj priče, već novi zamah u lobiranjima zastupnika koji bi se priklonili novoj većini. Kako nam je nezvanično potvrđeno iz SDP-a, priča bi mogla biti završena najdalje za mjesec dana.

Naš izvor iz ove partije navodi da se razgovara sa nekoliko skupštinskih zastupnika koji djeluju kao nezavisni. Međutim, to će i dalje biti nedovoljno za skupštinsku većinu te bi shodno konstalaciji stranačkih odnosa u zakonodavnom tijelu posao jedino mogli odraditi preletači.

To ne bi bilo iznenađujuće za Tuzlanski kanton u kojem se i aktuelna vlada formirala na osnovu takve vrste zastupnika.

Većinu u Tuzlanskom kantonu čine SDA sa 13 zastupnika, DF sa četiri, dva koja su napustila SBiH te Senad Alić koji je ranije napustio PDA. Shodno tome, SDA-ova vlada trenutno ima podršku 20 zastupnika, dok je minimalna većina njih 18.

S druge strane, aktuelni premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić navodi da je skupštinska većina stabilna. To je, kako je kazao on, dokazano i na protekloj sjednici Skupštine TK.

“Ako imaju 18 ruku, ne vidim razloga da čekaju mjesec dana. Imamo 20 ruku, to smo dokazali. Radimo na rebalansu budžeta i svi zastupnici učestvuju u ovom procesu”, kazao je Halilagić.

Priču da SDP okuplja novu većinu, Halilagić smatra praznom.

“Mislim da su u pitanju, da ne kažem, zlonamjerne informacije, koje se puštaju u javni prostor, a kako bi se skrenuo fokus sa rada Vlade TK, kao i skupštinske većine. Ima tu i toga da idu unutarstranački izbori u SDP-u i svako traži svoju poziciju. U svemu ima i te priče”, navodi Halilagić.

U konačnici i da dođe do smjene vlasti u Tuzlanskom kantonu to ne bi bio iznenađujući scenarij, uzmemo li u obzir da ova regija naše zemlje ima prilično trusno političko tlo na kojem su rekonstrukcije vlade veoma česte.

Vezano:

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (DF) za TIP: ‘SDP će se načekati dok dođe ponovo na vlast u Tuzlanskom kantonu’

Dževad Hadžić (SDP): Intezivno radimo na formiranju nove parlamentarne većine i smjene Vlade TK

TK: Moguća nova većina, a mandatar Elvis Baraković

(TIP/Izvor: Klix.ba/Autor: Armin Kendić/Foto: TIP.ba/arhiva)