Kućna pedikura: Jako je važno stopalima posvetiti pažnju i radi zdravlja, a ne samo estetike

Možemo se inspirirati tretmanom u kozmetičkom salonu te kad naša pedikerka nema slobodnih termina, tu je kućna varijanta kojom ćemo kožu stopala održati lijepom…

Hidratizirajte kožu stopala, to će je omekšati, što će usporiti nastanak tvrde kože, koja na koncu postane gruba. Odlazak pedikeru nije uvijek dostupan, a čestom njegom stopala smanjit ćete i tu potrebu. Njega i briga prvi su uvjeti za zdravu kožu.

Jedno od najvažnijih pravila je zapravo sprječavanje pojave tvrde kože i to kremama – namažite stopala nakon svakog tuširanja ili kupanja, baš kao i lice. Nakon toga ako je potrebno, stavite čarape, kako bi se sve dobro upilo. Dobro je napuniti kadicu eteričnim uljima poput čajevca i lavande te napraviti kupku koja će smanjiti mogućnost razvoja gljivica.

Odlična su i ulja za stopala, odnosno kožu tijela koja također pomažu da budu mekana i lijepa.

Kad aplicirate kremu ili ulje, fokusirajte se na suhe dijelove, to su oni koji nose najviše težine te su dosta izloženi. Tu se znaju stvarati natisci, koji onda sve više smetaju.

Također, ključno je i uređivati nokte na način da ih skratite ravno, kako ne bi urasli.

Mnogi imaju isti problem, a to su ispucale pete čije stanje ovisi i o tome kakvu obuću nosite. Pete treba posebno obraditi rašpom i to nakon namakanja.

Izbjegavajte nošenje uskih ili neudobnih cipela koje mogu uzrokovati žuljeve, kurje oči i druge probleme. Ne kupujte premale cipele ili one koje su vrlo uske naprijed, iako su stylish to ipak nije zdravo za svaki dan.

Dobre su i vježbe za stopala – za fleksibilnost i snagu. Možete pokušati vrtjeti stopala u krugu, hvatati predmete prstima ili koristiti tenisku lopticu za masažu stopala.

Povremeno se počastite masažom stopala kako biste poboljšali cirkulaciju, opustili mišiće i smanjili svakodnevni stres. Možete koristiti masažno ulje ili kremu i nježno masirati stopala kružnim pokretima.

Nosite otvorenu obuću kad je to moguće, dopustite stopalima da dišu i izbjegavajte nošenje zatvorene obuće tijekom čitavog dana. Kada je moguće, nosite otvorene cipele ili sandale kako biste omogućili protok zraka i smanjili vlažnost stopala.

Pazite na higijenu cipela – redovito čistite unutrašnjost cipela i pripazite da su uvijek suhe i čiste. To će spriječiti potencijalni razvoj gljivica, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime)